Neteče teplá voda a netopí se tu. Zaměstnanci hutě Liberty pracují v tvrdých podmínkách

Huť Liberty Ostrava

Jak se teď žije zaměstnancům Liberty?

Již od 2. ledna dostává většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava každý týden stejnou zprávu: Zatím vás nepotřebujeme, zůstaňte ještě týden doma. Aktuálně v ostravské huti pracuje pouze 600 ze šesti tisíc zaměstnanců. Štáb CNN Prima NEWS se podíval přímo dovnitř – do jednoho z fungujících provozů.

„Dneska ohýbáme důlní výztuže pro Polsko. Práce máme zatím hodně,“ řekl pro CNN Prima NEWS zaměstnanec Petr Bryndáč. V ostravské huti pracoval jeho otec i děda. On sám na provoze důlních ocelových výztuží působí už 35 let.

ČTĚTE TAKÉ: Ostravský průmysl čelí katastrofě. Budoucnost hutě Liberty a tisíců pracovníků je nejistá

Stejně jako většina zaměstnanců říká, že podmínky pro práci na huti aktuálně nejsou ideální. Během natáčení reportáže bylo na provoze asi jen sedm stupňů. Topení funguje jen v šatnách, ve svačinárně a kantýně. „Je to trošku tvrdší, cítíte, že je tady zima. Máme infrazářiče, které jsou jenom na místo,“ dodal Bryndáč.

„Teplá voda neteče, netopí se tu, i na hale je poměrně zima. Od toho železa se chlad šíří víc. Mám na sobě mnoho vrstev. Tričko, mikinu, mikinu, blůzu a vestu,“ řekl další zaměstnanec Ladislav Pindur.

Zaměstnanci provozu důlních ocelových výztuží se vrátili do práce všichni, aktuálně se však na směnách střídají. „Pracuji tady více než 25 let. Tento stav, který je tady dneska, nepamatuji za celou dobu. Jsem i docela rád, že se provoz v současné době rozjel a jsou zakázky,“ řekl mistr expedice Tomáš Borový.

„Byli jsme materiálově předzásobeni, takže jsme schopni vyrábět. Plníme požadavky našich zákazníků podle potřeb,“ řekl ředitel válcovny Ladislav Šindel.

Přestože se situace na evropském trhu s ocelí v posledních několika týdnech mírně zlepšila, Liberty Ostrava se zatím stále nedohodla se svým dodavatelem energií, společností Tameh Czech. Bez ní se většina provozů ostravské huti znovu nerozjede.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pivo za nákupní cenu? Ostravská restaurace šla do rizika, nabízí ho za 36 korun a vyplácí se to

Tagy:
Ostrava továrna Moravskoslezský kraj Liberty Liberty Steel Ostrava teplá voda TAMEH Czech