Netopýr u vás doma? Určitě se vás bojí víc než vy jeho

Pokud vám vletí do místnosti netopýr, je dost možné, že bude při odletu potřebovat vaši pomoc. Nepanikařte. Ve většině případů stačí nechat otevřená okna a zhasnout.

Hlavně během srpna a září se netopýři přesouvají z letních kolonií a hledají zimoviště. Podle ochranářů se netopýři při přesunu do zimních stanovišť také páří a netopýrů je „ve vzduchu“ výrazně více než v jiných obdobích. Občas se tak stane, že především nezkušená mláďata vletí do bytů, zpravidla jde o netopýry hvízdavé.

Jak jim doma pomoci

Ideální je otevřít jim okna, zhasnout a nerušit je. Pokud jsou teplé noci, sami odletí. Když se jim to nedaří, můžete je opatrně chytit do utěrky nebo deky a za soumraku je vypustit. Neberte je do holých rukou, protože netopýři ve stresu mohou kousnout.

Pokud je nějak zraněný, můžete ho vzít opatrně do hadru nebo rukavic a uložit do krabice, kam mu dejte trošku vody (stačí víčko od pet láhve) a kousek látky, pod kterou se může ukrýt. Dobré je krabici uzavřít, aby netopýr neutekl, nezapomeňte do ní udělat dýchací otvory. Nejlepší je zavolat nejbližší záchrannou stanici, kontakt naleznete na stránkách Zvíře v nouzi. Nebo poproste o radu právě Českou společnost pro ochranu netopýrů (ČESON). Nikdy netopýry nenuťte k odletu ve dne. Ve dne odpočívají a nachází se ve stavu letargie. Aby mohli odletět, musí se jejich tělo zahřát na teplotu 37 °C.

Na co si dát pozor

Netopýři často hnízdí pod střechami a na půdách, pokud tedy víte, že máte netopýry, provádějte nutné opravy v období říjen–březen anebo se poraďte s Českou společností na ochranu netopýrů, jak postupovat, abyste jim neublížili.

Pokud jedete na dovolenou nebo větráte někde, kam často nechodíte, dejte do oken sítě. „Vůbec nejhorší pastí je špaletové (dvojité) okno. Lidé odjíždějící na dovolenou nechají na větrání otevřenou vrchní ventilačku, tou netopýři naletují dovnitř, ale významná část zapadne dolů mezi okna, odkud se už nedostanou ven,“ popsal častý problém ochranář Daniel Horáček z České společnosti na ochranu přírody.

Dnešní výjezd podle kterého jsme měli odchytit cca 100 netopýrů. To co nás na místě čekalo jsme si opravdu nedovedli představit ani ve špatném snu. Na místě nás čekalo okolo 400 netopýrů, ale z toho tak menší polovina mrtvá. Opravdu smutný pohled.Více jak 2 hodiny práce s odchytem. A přitom stačí tak málo. Přes noc zavřít okna nebo pořídit sítě do oken. Na tomto místě se stala i jiná chyba. Hotelový pokoj nebyl dlouhou dobu kontrolován a tím tam tihle noční krasavci uhynuli hladem a žízní.

Posted by Drosera Bublava on Sunday, August 21, 2022

Až 2 500 komárů za noc

Netopýrů není třeba se bát, naopak jsou hodni obdivu. Představte si, že nás tento malý živočich za noc zbaví i 2 500 komárů. I proto je netopýří trus vyhledávaným hnojivem, jeho potrava se totiž skládá pouze z hmyzu.

Netopýří noc

Tradiční Mezinárodní noc pro netopýry se v České republice letos uskuteční na 46 místech v období od 11. srpna do 1. října. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý program pro děti i dospělé – přednášky, výstavy, noční vycházky s detektorem a někde rovněž setkání se živými netopýry. Přehled všech plánovaných akcí lze nalézt na stránkách netopyrinoc.cz. První se koná již dnes ve vodním domě v Hulicích.

Tagy:
okno netopýři Česká společnost pro ochranu netopýrů