Pozorujte netopýry a zpříjemněte si tak léto. Poradíme, kde si půjčit vybavení

Společnost na ochranu netopýrů (ČESON) připravila pro školy a organizace nový projekt. Cílem programu je přiblížit dětem (i dospělým) tajemný svět netopýrů prostřednictvím moderní techniky – ultrazvukových detektorů. Tyto přístroje umožňují poslouchat pro lidi neslyšitelné hlasy, pomocí kterých se netopýři potmě orientují. Podle nich je možné některé druhy netopýrů i určovat.

V rámci programu si můžete zdarma zapůjčit výzkumnické batůžky, které obsahují potřebné vybavení pro pozorování a určování netopýrů, a vyrazit s dětmi na dobrodružnou večerní vycházku. Je doba prázdnin a tak je batůžek ideální pro tábory, zájmové kroužky, ale zapůjčit si ho může i rodič, který chce svým dětem zpestřit prázdniny.

Zapůjčit si je můžete osobně po předchozí domluvě v Domě dětí a mládeže hlavního města Prahy (další města se připravují), a to na základě podpisu protokolu o výpůjčce a složení vratné kauce 1000 Kč. Maximální doba výpůjčky je 14 dní.

Co obsahuje netopýří výzkumnický batůžek

V každém batůžku jsou 3 ultrazvukové detektory (s návodem na použití), 1 silnější baterka, jednoduchá příručka k práci s detektorem a klíčem k určování netopýrů podle hlasů, kniha „Poznáváme naše savce“ a tipy na vycházky (mapy a trasy) v daném městě a okolí.

Co ještě vzít s sebou na vycházku

Doporučujeme vzít si s sebou také vlastní čelové svítilny či jiné baterky, notýsek a psací potřeby na poznámky, vhodné obutí a oblečení do terénu. V letní sezóně nezapomeňte na repelent.

Tip: Program vycházky si můžete zpestřit s pomocí pracovních listů Netopýři v parcích.

Jak pracovat s ultrazvukovým detektorem?

Příručka se základními informacemi o práci s ultrazvukovými detektory a klíčem k určování netopýrů na základě jejich hlasů (echolokačních signálů) je ke stažení v pdf. Tištěné příručky jsou součástí vybavení batůžků.

Pro učitele, lektory ekocenter, vedoucí přírodovědných kroužků i ostatní zájemce pořádá ČESON instruktážní semináře, na kterých se naučí pracovat s detektorem a seznámí se s možnostmi využití netopýřích výzkumnických batůžků pro zpestření výuky i dalších aktivit s dětmi.

Kdy a kde pozorovat netopýry

Vhodná doba pro pozorování je kolem západu slunce (doporučujeme začít cca 30 minut před a pokračovat 45–⁠60 minut po západu). Některé druhy netopýrů vyletují ještě skoro za světla, jiné až když je větší tma. Přehlednou tabulku západů slunce pro celý rok najdete například zde.

Za špatného počasí (silný vítr, déšť, večerní teplota nižší než 10 °C) nemá smysl na exkurzi vyrážet – netopýři nebývají aktivní.

Ideálním místem pro pozorování jsou rybníky a další vodní plochy nebo pomaleji tekoucí řeky. V okolí vody totiž netopýři nacházejí největší množství hmyzí potravy. Vhodné jsou rovněž městské a zámecké parky, kde netopýři využívají úkryty ve stromových dutinách, a lze tam dobře pozorovat jejich lov v okolí stromů a keřů, nad trávníky či kolem lamp.

Zapojte se do soutěže s ČESONEM

Pošlete krátký text o svém pozorování a zážitcích na netopýří blog: netopyr@ceson.org, přiložte fotografie z vycházky nebo nakreslený obrázek. Zúčastněné kolektivy získají certifikát „Netopýří výzkumníci“, všechny příspěvky společnost zveřejní a nejlepší z nich odmění věcnými cenami. Podrobnější informace o soutěži zde.

Tagy:
léto netopýr netopýři Česká společnost pro ochranu netopýrů