Neuvěřitelný kousek. Sjel skokanský můstek pozpátku, na dojezdu udělal dvojné salto

Fabian Bösch můstek

Fabian můstek

Takřka neuvěřitelný kousek předvedl švýcarský lyžař Fabian Bösch. Pozpátku sjel nájezd lyžařského můstku v Engelbergu a následně na dojezdu převedl dvojné salto. Jeho umění lze zhlédnout ve videu.

Třiadvacetiletý Bösch nepatří mezi obyčejné lyžaře. Získal dva tituly mistra světa, v roce 2015 v disciplíně slopestyle, o čtyři roky později v Big Air. V něm také vyhrál X-Games, závod, kterého si freestyloví lyžaři cení více než olympijských her. Díky svému umění se dostal do týmu rakouského výrobce energetických nápojů Red Bull, ve kterém se potkává s hvězdami českého lyžování a olympijskými šampionkami Ester Ledeckou a Evou Samkovou.

Protože sezona ve freestylových disciplínách kvůli pandemii koronaviru stojí, rozhodl se Bösch „zpříjemnit“ si přípravné období netradičním způsobem. Protože od svých pěti letech žije právě v Engelbergu ve středošvýcarském kantonu Obwalden, domluvil se s tamním správcem můstku, aby ho udržel po prosincových závodech Světového poháru skokanů na lyžích v provozu.

Přizval tým několika kameramanů, nasadil přilbu s kamerou, nazul se do lyží a…

… pozpátku, tedy zcela obráceně než skokani-profesionálové, sjel nájezd velkého můstku s názvem Titlis a rekordem 144 metrů. Z hrany se ladně odrazil, ve vzduchu otočil kolem vertikální osy a už obličejem vpřed najížděl na „uplácaný“ menší můstek, z něhož vyletěl a na dojezdu zvládl dvojné salto vpřed.

Následoval radostný výkřik a potlesk štábu.

„Vlastně ani nevím, co mě to napadlo. Jasně, že jsem měl strach, bylo to něco nového. Ale jsem rád, že jsem to ve zdraví zvládl,“ pravil na dojezdu dvojnásobný mistr světa Bösch, který svůj trénink prokládá dalšími podobnými hrátkami. Na cvičné loučce si postavil malý můstek a z něho skákal na běžkách, na tenounkých lyžích s volnou patou. První pokus se nepovedl a Bösch skončil na břiše. Další už byly excelentní včetně dopadu do telemarku.

Tagy:
lyžování Švýcarsko Olympijské hry Ester Ledecká lyžař Eva Samková mistr světa Red Bull Fabian Bösch skokanský můstek Engelberg salto pandemie covidu-19 Obwalden