Neztratili jsme žádný HIMARS, Rusové přišli o důstojnost, uvedl Kyjev. Zveřejnil další útok

Dělostřelecký raketový systém HIMARS

Další útok ukrajinského dělostřelectva

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo další záběry z úspěšného dělostřeleckého úderu na ruskou těžkou techniku. Zároveň tento resort ohlásil, že Rusům se prý za celou dobu ještě nepovedlo zničit jediný kus obávaných raketometů HIMARS, které Ukrajině dodávají Spojené státy. Tuto zprávu potvrdil i Washington.

„Od začátku totální invaze Ukrajina neztratila jediný raketomet HIMARS. Rusko naopak ztratilo svou lidskost a důstojnost. Nemluvě o stovkách tisíc tun munice a tisících vojáků, které poslalo na jistou smrt,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany na svém Twitteru.

K tomu se ukrajinský resort obrany pochlubil dalším úspěšným dělostřeleckým úderem na kusy ruské těžké techniky. Šlo o útok na okupantský konvoj tří obrněných bojových vozidel, který se pohyboval po bahnité cestě v nespecifikované vybombardované oblasti.

Jakmile ukrajinské dělostřelectvo poškodilo první vůz, okupanti se rozhodli stroje opustit a radši se vydali po svých. Ukrajinci vzápětí opuštěné obrněnce zdemolovali. Je možné, že útok byl proveden právě raketometem HIMARS, ale mohlo jít i o jiný moderní dělostřelecký systém.

Spojené státy dodaly první kusy HIMARS na Ukrajinu nejspíš začátkem léta. Právě tyto moderní salvové raketomety a další podobné zbraňové systémy ze Západu poskytují Ukrajině nad Ruskem obrovskou dělostřeleckou převahu, tedy alespoň co se týče dosahu a síly. V počtech kusů Ukrajina Rusko stále nepřevyšuje.

Že se Rusům za celou dobu nepovedlo zničit jediný kus HIMARS, tvrdí Washington. Vyplývá to alespoň z několik dnů starého článku amerického webu Politico, který se odvolával na vyjádření představitele Pentagonu. Ukrajina nyní disponuje minimálně 20 raketomety HIMARS. Další budou pravděpodobně na cestě.

Tagy: