Rusové se s houfnicemi schovávali mezi stromy. Raketometům HIMARS neunikli, ukazuje video

Dělostřelecký raketový systém HIMARS

Válka na Ukrajině (31.10.2022 11:00)

Ukrajinská armáda se pochlubila dalším úspěšným dělostřeleckým úderem. Tentokrát se jí pomocí obávaných amerických raketometů HIMARS povedlo zničit dvě ruské samohybné houfnice v Luhanské oblasti. Posádkám obrněnců nepomohlo ani to, že se schovaly do husté sítě stromů. Záběry z útoku, které nelze v průběhu války nezávisle ověřit, se objevily na sociálních sítích.

„Velmi efektivní nasazení HIMARS ukrajinskou armádou, která před několika týdny zničila pět ruských samohybných houfnic 2S19 Msta-S v Novoljubivce v Luhanské oblasti,“ komentovala útok twitterová stránka Blue Sauron.

Na záběrech jsou vidět dvě ruské samohybné houfnice 2S19 Msta, jejichž posádky se rozhodly ukrýt v pásu stromů. Celkově těchto strojů mělo být pět. Okupanti zřejmě očekávali dělostřelecký útok. Ten později skutečně nastal. Ukrajinci provedli na ruské pozice drtivý úder pomocí amerických salvových raketometů HIMARS.

K útoku došlo před několika týdny v obci Novoljubivka, která se nachází na západě Luhanské oblasti, konkrétně na samotné hranici s Doněckou a Charkovskou oblastí. Na sociálních sítích se nyní objevily záběry, na nichž je vidět, jak to s ruskou těžkou technikou dopadlo. Z pěti ruských houfnic zbyl jen šrot.

Rusové opevňují Luhanskou oblast

Spojené státy dodaly první kusy salvových raketometů HIMARS na Ukrajinu nejspíš začátkem léta. Právě HIMARS a další podobné zbraňové systémy ze Západu poskytují Ukrajině nad Ruskem obrovskou dělostřeleckou převahu, tedy alespoň co se týče dosahu a síly. V počtech kusů Ukrajina Rusko stále nepřevyšuje.

Vypadá to, že Rusové se z okolí Novoljubivky již stáhli. Zprávy z posledních dnů hovoří o tom, že se okupanti v současnosti opevňují u města Hirske, které leží v západní části Luhanské oblasti, necelých 20 kilometrů jižně od Lysyčansku a asi 65 kilometrů západně od Luhansku.

Ruským plánem je prý linii protáhnout na sever až k luhanskému městu Kreminna a směrem na jih pak k doněckému Svitlodarsku. Taková vzdálenost vzdušnou čarou dosahuje více než 50 kilometrů. Podle analýzy CNN by tato linie mohla mít délku přes 200 kilometrů, pokud se ji tedy Rusům podaří vůbec dostavět. Záležet bude i na tom, jak rychle se Ukrajincům v Luhanské oblasti povede postupovat.

Tagy:
válka strom stromy houfnice Ukrajina raketomet USA Rusko Donbas těžká technika dělostřelectvo Charkovská oblast ostřelování Luhanská oblast samohybná houfnice salvový raketomet HIMARS Sauron samohybné dělo ATACMS Novoljubivka M142 HIMARS