Umělá inteligence je noční můrou českých dabérů. Připraví nás o práci, děsí se herci

Český dabing byl dlouhá léta proslulý a patřil k nejlepším na světě. Stačí připomenout pár jmen: František Filipovský, Stanislav Fišer, Vladimír Ráž, Václav Voska, Václav Postránecký, Věra Galatíková, Jana Šulcová... Brzy se ale možná dočkáme toho, že lidský hlas už nebude k dabingu potřeba a nahradí ho umělá inteligence. Redakce CNN Prima NEWS zjišťovala, jak to vnímají herci působící v dabingu.

S umělou inteligencí se při práci setkal například už herec Igor Bareš, který namluvil audioknihu, životopis Karla Gotta nazvaný Má cesta za štěstím. Zpěvákovým hlasem v audioknize promlouvala umělá inteligence. S celkovým výsledkem byl herec spokojen. Vše podle něj působilo autenticky.

Zároveň ale přiznal jisté obavy z budoucnosti. „Je mi 57 let a hrozně nerad bych se dožil toho, že umělá inteligence vytlačí živý hlas z rozhlasového vysílání nebo z dabingu. Jednou jsem ve společnosti řekl, že jsem rád, že jsem starý a tohle mě mine a bylo mi odpovězeno, abych se nedivil, že to může nastat třeba do pěti let. Nejsem si jist, jestli se v tomhle případě svět vyvíjí tím správným směrem,“ řekl herec redaktorovi CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik brali čeští herci za totality? Luba Skořepová si za jedno natáčení vydělala na trabant

Za chvíli bude člověk úplně zbytečnej, míní Krampol

Herec Jiří Krampol, který patří k legendám českého dabingu a svůj hlas v téměř třiceti filmech propůjčil například francouzskému herci Jeanu-Paulu Belmondovi, byl ještě kritičtější.

„S českým dabingem, který nám záviděl celý svět, to jde v posledních letech z kopce. Třeba jeden film s Belmondem, který jsem daboval dvakrát, teď předaboval někdo jiný. A byl to otřes. Ostuda. Dabing se teď dělá za nedůstojné peníze, za pár kaček a podle toho to pak vypadá. A jestli to teď začnou ještě dělat nějaké stroje, bez citu a emocí, tak to snad raději nechci ani slyšet a vidět. Lidskej hlas je jenom jeden,“ rozohnil se Krampol.

Z vývoje světa je nešťastný. „Ať se na mě nikdo nezlobí, ale vymýšlejí se samé blbosti. Za chvíli člověk bude na planetě úplně zbytečnej. Je mi z toho smutno. Řeknu vám jedno, vlastně jsem rád, kolik je mi let a lituju mladou generaci herců,“ dodal.

Ve všem nás nahradí stroje, děsí se

Vývoj technického pokroku děsí i herce Jana Kuželku, který v animovaném americkém seriálu Simpsonovi dlouhá léta namlouval postavu Smitherse. „Umělá inteligence bude ohrožovat živobytí herců. Český dabing byl přitom vyhlášený, patřil k nejlepším na světě! Ta představa, že to teď všechno namluví stroj, který si dokáže najít i vhodné zbarvení hlasu, je děsivá,“ uvedl herec, který má o budoucnost světa obavy.

„Za chvíli to opravdu skončí tak, že nás ve všem zastoupí stroje. A když se to jednou vymkne kontrole, tak to potěš. Jak se proti tomu lidstvo bude bránit? Co když se to dostane do ruky nějakému šílenci? A nejde jen o dabing, ale i třeba o lékařství. Za chvíli nás umělá inteligence bude operovat. Absolutně k tomu nemám důvěru a mám z toho hrůzu,“ poznamenal Kuželka.

Podobně to vnímají i někteří zástupci mladší herecké generace. „Pokud bude existovat aplikace, která bude schopna nadabovat všechno za nás, zkrátí se výrobní proces, a jak se lidově říká, herci a zvukaři nebudou mít co žrát,“ prohlásila herečka Denisa Nesvačilová pro CNN Prima NEWS.

Herec Jiří Krampol zavzpomínal na herecké legendy:

Tagy: