Nová zjištění o opičích neštovicích: Lidé jsou infekční i dlouho po zmizení boláků a strupů

Inkubační dobu experti odhadují na 6 až 21 dní, symptomy přetrvávají dva až čtyři týdny.

Odborný časopis The Lancet Infectious Diseases tento týden zveřejnil studii, která odhalila, že vir takzvaných opičích neštovic může zůstat v organismu dlouho poté, co u pacientů zmizí hlavní příznaky v podobě boláků, respektive strupů. Virologové současně rozptýlili obavy rodičů. Riziko nákazy u dětí je podle nich vzácné.

Publikovaná studie vyvrátila tvrzení, že lidé postižení virovým onemocněním opičích neštovic přestanou být infekční po zahojení vyrážky. „Vidíme, že virus zůstává pozitivní v krku a krvi nejen po celou dobu nemoci, ale i po vyléčení strupů,“ cituje web Mirror Hugha Adlera, vědeckého pracovníka z Liverpool School of Tropical Medicine.

Tento fakt experti považují za přínosný pro lepší pochopení biologie nemoci, která se v poslední době začala nezvykle šířit. Informace o přenosu opičích neštovic jsou však podle virologů stále omezené.

Opičí neštovice

  • Název pochází od makaků, u nichž se nemoc objevila poprvé v 50. letech minulého století
  • K nákaze dochází při kontaktu s infikovanými zvířatymateriálem (ložní prádlo, oblečení) a mezi lidmi. Zde se nejčastěji přenáší nechráněným pohlavním stykem
  • Mezi příznaky patří: vysoké teploty až horečky, bolest svalů, pocit únavy, dušnost a vyrážka-puchýřky
  • Proti nemoci neexistuje cílená léčba, podpůrně se užívají antivirotika
  • Prevenci by mohlo představovat očkování proti pravým neštovicím

Spoluautorka projektu Catherine Houlihanová z Agentury pro zdravotní bezpečnost Spojeného království dodala, že doposud byli pacienti považováni za infekční, dokud nedošlo k zahojení boláků – podobných těm, které se na kůži vytvoří při planých neštovicích.

Poté, co se virus dostane do těla, šíří se pomocí krevního oběhu. Nemoc se začne viditelně projevovat po sedmi až čtrnácti dnech. Inkubační dobu v současné době experti odhadují na 6 až 21 dní, symptomy přetrvávají dva až čtyři týdny. Výzkum zohledňuje fakt, že některé antivirové léky mohou zkrátit příznaky a hlavně dobu, po kterou je pacient nakažlivý.

David Porter, pediatrický poradce pro infekční onemocnění, vyhodnotil možnost nákazy podle statistik z předchozích let. Vysvětlil, že dosavadní případy propuknutí nemoci u dětí byly vzácné. „Pokud se u dítěte objeví vyrážka (podobná běžným, tedy planým neštovicím, pozn. red.), nemyslím si, že by se rodiče měli v této fázi obávat, že jde o opičí neštovice, protože zaznamenáváme velmi nízký počet případů,“ řekl Porter.

Počet případů opičích neštovic dál roste. Virus se předává z člověka na člověka fyzickým kontaktem, zejména pohlavním stykem.

Tagy: