Novinka v ekologické módě: Oblečení z recyklovaného uhlíku

Oblečení s neutrální uhlíkovou stopou je čím dál oblíbenější.

Šaty z recyklovaného uhlíku

Sukně, kalhoty nebo roláky. To vše nosíme docela běžně. Novinkou pro většinu z nás ale bude, když v obchodě najdeme podobné kousky vyrobené z recyklovaného uhlíku. Jednou z těch, kteří se snaží z dále nepotřebného materiálu udělat příležitost k vytvoření nových hodnotných kousků, je i designérská značka La Formela, kterou podporuje Komerční banka. Ta v současnosti testuje nové platební karty, rovněž vyrobené z CO2.

Udržitelná móda je velmi často diskutovaným tématem. Mezi běžně nabízeným zbožím najdeme oděvy vyrobené z recyklovaných materiálů. Tedy nejen ze starého oblečení, ale třeba i z pet lahví a nově také CO2, který zužitkovává technologie nově fungující i v módní branži. „V tomto případě je to nový stupeň. Využívá CO2 přímo extrahovaný ze vzduchu, takže i čistí prostředí,“ představuje novinku Hana Kovářová, výkonná ředitelka Brand strategy a komunikace Komerční banky, která udržitelnost velmi podporuje.

CO2 ze vzduchu do látek

Sama Hana Kovářová pak do vysílání pořadu Nový den přišla právě v tričku vyrobeném novou ekologickou metodou.

„Je to inovace, kterou přinesla firma LanzaTech. Ten mechanismus jímá oxid uhličitý ze vzduchu a potom ho chemickými biologickými procesy přetváří na etanol, což je základní stavební prvek, ze kterého se vyrábí další materiály. Tato technologie už byla využitá v leteckém průmyslu nebo na výrobu obalových materiálů a teď tedy v textilním průmyslu. Je to opravdu materiál, který pomáhá čistit vzduch.“

Podobně jako většina běžných lidí, i Hana Kovářová přiznává, že ji nová technologie velmi překvapila. Současně jí prý ale velmi fandí. „V Komerční bance podporujeme inovace. A když jsme o tom poprvé uslyšeli, když jsme tu technologii začali studovat, říkali jsme si, že to je určitě něco, co je potřeba podpořit, co je potřeba dál prozkoumat,“ vzpomíná výkonná ředitelka Brand strategy a komunikace Komerční banky a dodává: „Banka a textilní průmysl kromě financování asi nemá moc pojítek. Ale další krok, který jsme si vytyčili a na kterém už pracujeme, je využít ho i v tom bankovnictví. My už dnes testujeme ten materiál na výrobu platebních karet, takže nakonec by třeba i platební karty čistily vzduch.“

Materiál vyrobený z CO2 je velmi podobný hojně používanému polyesteru. „Umožňuje různé gramáže, takže kromě toho, že z něj jde vyrobit relativně lehké elastické tričko, mohly z něj být vyrobeny samozřejmě i šortky, trička, ale i kabáty, které byly nepromokavé, anebo třeba i boty a kabelky, saka, kalhoty... Všechno, co si umíte představit v různých gramážích i v různých strukturách. Ta paleta je opravdu široká,“ uvádí dále zástupkyně Komerční banky ve vysílání CNN Prima News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Covid si nevybírá jen podle věku. Když už povinné očkování, tak pro všechny, říká expert

Látka vyrobená z recyklovaného uhlíku má zatím jedno omezení, a tím jsou barvy, protože mohou být pouze černé a bílé. „Myslím, že v módním průmyslu to bude základní stavební kámen a že tady rozhodně nekončíme. Je to ukázka, jak může zafungovat inovace, jak nás nebude omezovat, protože ty modely jsou nádherné. Je vidět, že i když je ten materiál prospěšný, dají se z něj udělat úžasné věci. A já věřím, že i ta barevnost se bude časem řešit, existuje spousta přírodních barev,“ říká Hana Kovářová.

Budoucnost je v udržitelnosti

A jak jsou na tom s udržitelností samotní klienti Komerční banky? „To hodně závisí na jednotlivých cílových skupinách. Mladí bez diskuse to téma vyžadují, skoro bych řekla, že si vybírají banky a vůbec i společnosti podle toho, jestli se věnují udržitelnosti. Je to pro ně základ, aby vůbec tu značku začali zvažovat. U starších generací bych řekla, že převažuje racionální pohled. Ve chvíli, kdy jim k tomu nabídneme cenové zvýhodnění nebo třeba poradenství, tak je to velmi dobře přijímáno,“ vykládá Výkonná ředitelka Brand strategy Komerční banky.

Mimochodem, klientům se zřejmě časem dostanou do rukou už výše zmíněné platební karty vyrobené z recyklovaného uhlíku. „Už je testujeme se společností Idemia zhruba půl roku. Je to docela složitý proces, protože dnes jsou vyrobeny z PVC. Tohle je materiál PET, takže se musí otestovat každá vrstva té karty. Musíme zajistit, aby na ně šlo tisknout, šly lisovat, aby do nich šly dát čipy, byly pružné, aby se nezlomily... Těch procesů je docela dost, takže testovací cyklus bude ještě minimálně rok trvat. A nebudeme mít zavřené oči, budeme se dívat dál,“ uzavírá Hana Kovářová téma udržitelnosti v pořadu Nový den s tím, že v budoucnu by se mohla začít z recyklovaného uhlíku vyrábět paliva a i v tomto směru by se výrobci zřejmě dočkaly podpory Komerční banky.

Tagy: