Nový izraelský lék na covid by byl silnější zbraní než vakcína, říká imunolog

Rozhovor s Hořejším k léku na covid

Izrael ohlásil průlom v léčbě covidu. V první fázi testování experimentálního léku na nemoc COVID-19, který nese označení EXO-CD24, se vyléčilo 29 těžce nemocných pacientů ze 30. Imunolog Václav Hořejší však v televizi CNN Prima NEWS upozornil, že je potřeba počkat na standardní a klinické testy. Pokud by se úspěšnost léku prokázala, šlo by o silnější zbraň proti koronaviru, než je vakcína, dodal Hořejší.

Nový lék EXO-CD24 Izraelci vyvinuli ve výzkumném centru Ichilov v Tel Avivu. Po první fázi vědci ohlásili, že má 94procentní úspěšnost léčby. Téměř všichni testovaní pacienti, kteří měli těžký průběh nemoci COVID-19, z nemocnice odešli po třech až pěti dnech, píše web Times of Israel. Podle imunologa Václava Hořejšího takové výsledky ještě nemusí nic znamenat. Testy označil za předčasné, ale nadějné.

„O EXO-CD24 zatím nevíme detaily. Takových zázračných léků už bylo, a to nejen v souvislosti s koronavirem. Třeba do remdesiviru se vkládaly velké naděje a potom se ukázalo, že je vlastně k ničemu,“ řekl Hořejší.

Sám ale přiznal, že by ho velice potěšilo, pokud by izraelský lék zabíral na covid tak, jak ukázaly první testy. „Bylo by to úžasné, modleme se, ať to tak je. Šlo by o silnější zbraň, než je vakcína. Nezáleželo by ani na mutacích. Stejně ale musíme ještě počkat na další testovací fáze,“ dodal.

Lék, který se denně několik minut inhaluje po dobu pěti dnů, má zamezit nepřiměřené imunitní reakci – takzvané cytokinové bouři, kvůli které umírá většina pacientů s těžkým průběhem nemoci. EXO-CD24 využívá exozomy neboli membránové váčky, které přepravují potřebné látky mezi buňkami. Díky nim se do plic dostávají potřebné bílkoviny CD24.

„Tato bílkovina se nachází na povrchu buněk a hraje velkou roli při regulaci imunitního systému,“ vysvětlila Shira Shapirová, zaměstnankyně laboratoře Arben, která se na vyvinutí léku podílela. Látka následně pomáhá potlačit cytokinovou bouři a uklidnit imunitní systém. „EXO-CD24 se podává lokálně, funguje široce a bez vedlejších účinků. Je zaměřený přímo na plíce,“ doplnila Shapirová.

Tagy: