Drahota jako nový standard: Energie už se na dřívější ceny nikdy nevrátí, předpověděl expert

Hostem pořadu Co na to vaše peněženka byl Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno

Co na to vaše peněženka 23.11.2022

Češi si musí zvykat na vyšší ceny energií, než byly v minulosti. V pořadu Co na to vaše peněženka o tom mluvil Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno. Může za to prý jak současná geopolitická situace, tak i budoucí nutnost přechodu na „zelenou“ energetiku.

„Aktuálně se nacházíme někde ve středu velké krize, která ale nezačala jako energetická,“ zahájil svou úvahu Macenauer s odkazem na koronavirou pandemii a na ni téměř navazující ruskou agresi. „Je to krize geopolitická, krize z nějaké naivity Evropy, zejména Německa, které se spoléhalo na dodávky plynu z Ruska,“ popisoval expert.

Podle Macenauera doby levných energií pominuly a lidé by neměli očekávat návrat k cenám, které tu byly před téměř dvěma lety. „Až nynější krizi překonáme a nahradíme ruský zemní plyn, tak nás čeká další období jakési urychlené dekarbonizace (proces vedoucí ke snižování množství emisí uhlíku v atmosféře, pozn. red.) a myslím si, že na ty ceny, které jsme viděli před rokem 2021, se už nikdy nedostaneme,“ odhaduje.

Ceny klesnout mohou, zákazník si ale nesmí zvyknout

S trochu lepší prognózou přišel druhý host vysílání CNN Prima NEWS, Michal Kulig. „Já bych byl větší optimista. Ceny, které jsou dnes, jsou vyhnány větší všeobecnou nejistotou. Myslím si, že se postupem času dostaneme na nižší částky,“ vysvětloval ředitel poradenské společnosti Yello v České republice.

Sám ale připouští, že by tomu tak být nemuselo, a to pokud by se trh na nynějších cenách ustálil a zákazníci si zvykli. „Momentální situace může mít i negativní důsledek, a to pokud zjistíme, že se nic tak hrozného neděje,“ rozváděl Kulig.

Michal Macenauer má nicméně obavy, že to nejhorší má Evropa ještě před sebou: „Tuto topnou sezonu, pokud se nestane něco negativního, tak ji přečkáme. Problém ale může být ta nadcházející.“ Tomu se ale podle experta může starý kontinent vyhnout. „Pokud v zásobnících plynu po zimě bude alespoň patnáct procent, tak můžeme být alespoň v relativním klidu,“ uzavřel.

Tagy:
krize Německo Evropa energie Česko Rusko EGÚ Brno, a.s. Michal Macenauer Yello