Rusy doslova vypráskali. O několika bitvách na Ukrajině vzniknou velkofilmy, míní analytik

Tank v Mariupolu zaútočil na obytný dům. (11. 3. 2023)

Válka na Ukrajině (8.8.2022 9:00)

Ukrajina se během bojů s ruským agresorem výrazně spoléhá na dvě samostatné brigády – 1. tankovou či 93. mechanizovanou. Vojenský analytik Lukáš Visingr v rozhovoru pro CNN Prima NEWS mimo jiné uvedl, že jde o dvě nejlepší tankové jednotky, které ukrajinská armáda má. Podle Visingra by se jednou o jejich vítězných bitvách mohly točit velkofilmy. V čem jejich síla spočívá?

Obě brigády v první fázi ruské invaze zasahovaly na severu Ukrajiny. „1. tanková brigáda se blýskla v bitvě u Černigova. Tehdy zastavila Rusy kousek od Kyjeva. 93. brigáda bojovala u města Trostjanec v Sumské oblasti. Tam vypráskala ruskou 4. gardovou tankovou divizi – vlastně nejlepší tankovou jednotku, jakou Rusko má. Respektive mělo,“ popsal Visingr. Podle něj jsou 93. a 1. brigáda vůbec nejlepšími ukrajinskými tankovými jednotkami.

„Předpokládám, že za pět let se o obou těchto jednotkách a dvou zmíněných bitvách budou točit velkofilmy. Šlo o regulérní tankové bitvy. Nebylo to sice na úrovni Kursku (významná tanková bitva mezi Německem a SSSR během 2. světové války, pozn. red.), ale tříciferný počet vozidel tam byl, což je docela velké číslo,“ zmínil vojenský analytik.

Poté, co 1. tanková brigáda úspěšně ubránila Černigovskou oblast a odrazila dvanáct praporních taktických skupin ruské 41. vševojskové armády a 90. gardové tankové divize, se zhruba polovina jejích sil postupně přesunula do bojů na Donbasu. V současnosti operuje v blízkosti Kramatorsku.

To 93. mechanizovaná brigáda o sobě dává výrazně vědět od května v Charkovské oblasti. V okolí Izjumu drtí jedno ruské obrněné vozidlo za druhým.

Tisíce kusů zničené techniky

„93. brigáda je prostě špička, navíc má ukořistěno už spoustu ruské vojenské techniky,“ řekl Visingr a vrátil se k bitvě o Trostjanec: „Ruská 4. gardová tanková divize utrpěla likvidační ztráty, byla stažena zpátky do Ruska a její kousky se objevují už jen sporadicky. Na Ukrajině dostala strašný výprask, doslova na p*del.“

Podle Visingra Rusové během války na Ukrajině přišli asi o čtvrtinu až třetinu aktivních tanků. O obrovských ruských ztrátách referuje i Kyjev.

Z ukrajinských odhadů vyplývá, že Rusové již ztratili 1 846 tanků. Rovněž měli přijít o více než 42 tisíc vojáků, 4 100 obrněných vozidel, 3 018 transportních vozidel, 1 235 kusů dělostřelectva, 232 letounů či 193 vrtulníků. Moskva o celkových ztrátách dlouhodobě neinformuje. Nutno podotknout, že i ztráty na ukrajinské straně musí být značné.

Tagy:
válka tank bitva tanky film vojáci Ukrajina filmy jednotka Rusko Donbas těžká technika Lukáš Visingr Sumská oblast Černigov Charkovská oblast Izjum Doněcká oblast Kramatorsk Trostjanec