O víkendu se v Česku přihlásí o slovo zima. Teploty prudce klesnou, může i sněžit

V Česku bude o víkendu zima.

Počasí 22. 3. 2024

O nadcházejícím víkendu nás čeká velký teplotní skok. Zatímco v pátek a v sobotu se budou teploty pohybovat nad 15 °C, v neděli klesne rtuť na teploměru o téměř 10 stupňů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se mohou objevit i sněhové přeháňky.

pátek nás čeká převážně zatažená až oblačná obloha. Ojediněle mohou dorazit i dešťové přeháňky. „Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 12 a 16 °C, v tisíci metrech na horách bude kolem 8 stupňů, na Šumavě až 12 °C,“ uvedla pro CNN Prima NEWS meteoroložka Jana Hujslová.

ČTĚTE TAKÉ: Čtyři druhy jara a tři různá data. Jak se v ročním období vyznat a jaké svátky k němu patří?

„V sobotu bude přes naše území k východu postupovat zvlněná studená fronta. Za ní k nám od severozápadu začne po zadní straně tlakové níže nad jižní Skandinávií proudit studený vzduch,“ uvedl v předpovědi ČHMÚ. Přesto ale bude v sobotu velmi teplo – rtuť teploměru se vyšplhá na 14 až 19 stupňů. V západní polovině Čech bude chladněji, maxima se budou pohybovat kolem 13 °C.

Ze začátku bude oblačno až polojasno. „Do Čech dorazí postupně od západu jak zatažená obloha, tak i déšť a přeháňky a během odpoledne se pásmo srážek přesune k východu,“ doplnila Hujslová s tím, že ve vyšších polohách a na horách může také sněžit.

Neděle pak přinese razantní ochlazení. Podle ČHMÚ klesnou teploty o téměř deset stupňů. Naměříme od 5 do 9 °C, na jihu bude kolem 11 stupňů. Čeká nás proměnlivá oblačnost a na většině území bude pršet. „V polohách nad 600 metrů se pak zejména ráno a večer objeví srážky smíšené nebo sněhové,“ uvedli meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě deště místo Meteoradar rozklikněte kategorii Déšť, bouřky. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Chladno bude i na začátku nového týdne. Kolem 10 °C se budou teploty pohybovat i v pondělí. Obloha zůstane oblačná a místy mohou dorazit i dešťové přeháňky. V polohách nad 400 a postupně nad 800 metrů může i sněžit.

Od úterý se začne opět postupně oteplovat – naměříme až 14 stupňů. Ve druhé polovině týdne pak budou teploty atakovat i 18 °C.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zděsili byste se, kdybyste věděli to, co já. Země se ještě nikdy tak neohřívala, varuje expert

Tagy: