Covid, válka a teď El Niño. Další rána může ovlivnit ceny jídla. Ohrožena je i úroda obilí

Růst potravin kvůli klimatickému jevu El Niño

Jev El Niño může výrazně ovlivnit trh s potravinami

Vysokou inflaci, za níž stojí například covidová epidemie či válka na Ukrajině, by v následujících měsících mohlo negativně ovlivnit také tzv. El Niño. Ekonomové se obávají, že klimatický jev může výrazně zahýbat nejen s počasím, ale následně i s trhem s potravinami.

Podle meteoroložky z Českého hydrometeorologického ústavu Terezy Matouškové způsobí El Niño především výrazné zvýšení teplot. „Je to jev, který se projevuje zvýšením teploty hladiny moře v oblasti středního a východního Tichého oceánu, a to v oblasti kolem rovníku,“ uvedla.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Po optimismu zpátky na zem. Podívejte se, které základní potraviny znovu zdražují

Třeba na území Austrálie prosperoval poslední roky chov dobytka. Nyní se však místní farmáři připravují na nejhorší. Kvůli možným dopadům klimatologického jevu El Niño, jež by mohly vést až k nedostatku krmiva pro skot, se proto snaží chovná stáda redukovat. „Všechno roste pomalu, hlavně pastva pro můj dobytek,“ řekl jeden z australských farmářů Garry Grant. Problémy však nemusí být pouze záležitostí tohoto kontinentu.

I přestože El Niño zasáhne Evropu po klimatické stránce minimálně, odborníci oslovení CNN Prima NEWS očekávají, že nás jeho dopady postihnou především ekonomicky. Odrazí se to hlavně v cenách potravin. „Ve chvíli, kdy se nám na severní polokouli úplně nedaří v oblasti trhu s potravinami, dá se z části spolehnout na to, že se vše dá dohnat na té jižní polokouli. Pokud však bude zvýšení teplot výrazné, dojde poté z velké části k vyřazení produkce v Austrálii či v Jižní Americe,“ vysvětlil Miroslav Trnka, koordinátor projektu Intersucho.

Klimatologové očekávají, že jev zasáhne i část Afriky, což by vedlo k růstu cen kakaa. Úroda obilovin a rýže by mohla být postižena i v populačně více než miliardové Indii. „Problémy s tímto klimatologickým jevem budou komplikovat návrat inflace k rozumnému cíli okolo nějakých dvou procent,“ uvedl hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

„Svět je propojený, a když někde nastane náhlá neúroda, kompenzují vše případně ostatní regiony,“ okomentoval situaci ekonom Tomáš Maier. Peru například vyčlenilo na zmírnění následků El Niña přes miliardu dolarů. S opatřeními nezůstávají pozadu ani Filipíny nebo ohrožená Indie.

Tagy:
potraviny inflace zdražování Český hydrometeorologický ústav Tichý oceán Pavel Peterka Miroslav Trnka El Niño Tereza Matoušková Tomáš Maier