Obavy z nedostatku plynu vedou firmy k nezávislosti. Investují do privátních LNG terminálů

Ceny plynu klesají. Ovšem některé firmy už nyní mají strach, že ho v příštím roce bude málo a že vláda začne omezovat dodávky energeticky náročným podnikům. Neváhají proto utrácet desítky i stovky milionů korun za vybudování privátních LNG stanic. Navíc jsou připraveny si zkapalněný plyn samy do České republiky dovážet.

Letošní zima ještě neskončila a jeden z největší výrobců stavebních materiálů má už nyní strach, že následující zimu nebude mít dost plynu. „Chceme se připravit na stav, kdy vláda bude muset regulovat dodávky plynu a bude zřejmě omezeno množství, které budeme jako firma dodávat. Rozhodli jsme se pro příští rok postavit na nezávislou platformu. Chceme vybudovat tři tanky na LNG – zkapalněný plyn,“ uvedl generální ředitel společnosti Wienerberger Kamil Jeřábek.

Veškerá povolení se už podniku podařilo získat. „Smlouvy s dodavateli už máme podepsané a věříme, že v devátém či desátém měsíci budou tanky postaveny,“ doplnil Jeřábek. LNG stanice bude mít výrobce cihel, střešních krytin a zděných materiálu na třech místech v Česku.

„Plyn budeme dovážet prostřednictvím kamionů z různých míst Evropy,“ plánuje generální ředitel. Jeden ze zásobníků vyroste v areálu výrobního závodu v Holicích na Pardubicku.

Podle výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů Jiřího Gavora je takové řešení sázkou na jistotu. „Firmám se nedivím, ale není to strategie pro každého,“ podotkl. Zmínil, že se vyplatí například firmám, které nejsou v prioritě zásobení plynem – jako jsou teplárny, nemocnice nebo kritická infrastruktura.

„A v případě nouzového stavu by jim hrozil výpadek plynu. Pokud by dále výpadek produkce způsobil značné finanční ztráty, je v takové chvíli tato strategie oprávněná,“ dodal Gavor.

Výpadky produkce by byly fatální

Podnik se už nyní připravuje na nejhorší – pokud by nemohl jet na sto procent, škody by byly obrovské. Ve firmě pracuje přes tisíc lidí a zásobuje většinu tuzemského stavebního trhu. Za plného provozu firma denně ze všech svých výrobních závodů v Česku rozveze dohromady 400 kamionů plných stavebního materiálu.

Stavebnictví jako obor zaměstnává zhruba 400 tisíc lidí. Další výpadky produkce by tedy mohly být fatální. Podobné plány na vlastní energetickou nezávislost mají i firmy z jiných oborů. „Některé firmy přechází na lehké topné oleje, další si samy zajištují dodávky LNG. To ale není pro všechny, protože to je finančně velmi náročné,“ vysvětlil viceprezident Svazu průmyslu a obchodu ČR Radek Špicar.

Ministerstvo průmyslu nechtělo soukromé plány energeticky náročných provozů komentovat. Náklady pro podniky přitom nejsou zanedbatelné. „Investice do jednoho tanku se pohybují v řádu několika desítek milionů korun, celkově se tak pohybujeme okolo sta milionů korun,“ dodal Jeřábek. Pravděpodobnost, že by příští zimu byl nedostatek plynu, je sice malá, vyloučit se ale nedá.

Tagy: