Další nebezpečí pro Ukrajince prchající před válkou. Číhají na ně obchodníci s bílým masem

Ukrajinští uprchlíci

Ukrajinky a prostituce

Ukrajinským uprchlíkům může v Evropě hrozit nebezpečí. Číhají na ně totiž gangy obchodníků s bílý masem. Odborníci přitom nevylučují, že takoví pachatelé řádí i v Česku. Slovenští policisté dokonce zadrželi muže přímo na hranicích, když převážel dvě dívky, na které už čekali obchodníci.

Obchodníci s bílým masem se chopili své příležitosti opravdu brzy. Před pár dny proběhla velká policejní akce na berlínském nádraží. V Česku by přitom podobná situace mohla nastat už v průběhu několika dní.

„Budou hledat práci, budou hledat obživu a bohužel s každou takovou situací přichází i ti, kteří z toho chtějí profitovat,“ varuje ředitelka organizace La Strada Markéta Hronková. Obchodníci s bílým masem totiž využívají ženy, které nemají mimo Ukrajinu žádné zázemí a zoufale potřebují pomoc. Prozatím do Česka ale cestují spíš rodiny, na které tu někdo čeká.

„Můj přítel tu pracuje a řekl, že nám s maminkou taky obstará práci,“ uvádí jedna z žen, která míří z Ukrajiny do Česka. To se ale s dalším průběhem migrační krize změní a brzy dorazí i ženy bez zázemí.

„Mohu uvést, že naši policisté nic takového zatím nezaznamenali. Nicméně i s ohledem na mezinárodní dění tu situaci sledujeme a analyzujeme,“ uvádí mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Naopak v pohotovosti je už slovenská policie. Muž, kterého tamní pohraničníci zadrželi, měl lákat ženy přímo na Ukrajině. Podle policie je chtěl následně předat do podniků na východním Slovensku, kde měly být nuceny poskytovat sexuální služby.

Ve chvíli, kdy ho policie zastavila, převážel v autě dvě mladé ženy. Dokonce měl už domluveného jejich kupce. Kolik žen se stalo jeho obětí, slovenská policie zatím neví.

Zda budou v těchto obchodech figurovat i české gangy, se může ukázat už během několika následujících dní.

Tagy: