Období nízkých cen energií se za našich životů už nezopakuje, říká investor

Radovan Vávra

360° 16.12.2021

Od nového roku nás nečeká nic neznámého. Lidé si prožijí to, co v 90. letech. Uvedl to investor Radovan Vávra v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Období nízkých cen energií, které mělo strašlivou řadu negativních efektů, se za našich životů už asi nezopakuje,“ myslí si Vávra.

Od nového roku poroste inflace, stejně tak i ceny. „Obyvatele České republiky čeká stejné prostředí, jaké prožili v 90. letech, kdy byla inflace kolem 13 procent. Všichni se musíme připravit na to, že zcela iracionálně tu a tam vystřelí cena hovězího, tu kuřecího, tu másla,“ řekl investor Vávra.

„Nedá se s tím dělat nic jiného, než omezit spotřebu této věci. Musíme se také připravit na to, že období nízkých cen energií, které mělo strašlivou řadu negativních efektů, se za našich životů už asi nezopakuje,“ varoval investor.

Podle něj může nastat i situace, kdy chudí dají až 60 procent svých příjmů za bydlení a energie. „Skutečně se to může stát. Lidé vědí, že inflace je v podstatě index spotřebitelských cen, což jsou banány, nafta, benzín či elektrická energie. Elektrická energie jenom v tomto ohledu tvoří 10 procent a když cena silové energie na burze bývala 29 euro a zítra to vypadá, že uvidíme kontrakty za únor za 500 euro, tak je to smrtící závan,“ vysvětlil Vávra s tím, že pro rodiny s nízkými příjmy, je to neřešitelná situace.

„My ekonomové si nemyslíme, že vysoké ceny energií skončí v březnu. Svoje předpovědi vytváříme ze stavebních kamenů. My neumíme říct, zda z toho vůbec někdy vylezeme,“ doplnil.

Podle něj je třeba se podívat na celou energetickou soustavu v ČR a zhodnotit, zda například zrušení zakázky na dostavbu Temelína nebyla chyba. „Bude třeba najít evropské řešení, které najdou volení politici. Chápe to celá Evropa a myslím si, že nějaký nápad se vygeneruje. Je ale třeba chápat, že politik není žádný vyslanec Pána Boha, který nám zařídí ráj na zemi,“ dodal Vávra.

Tagy: