EU vyhověla Česku: Na sankční seznam zařadila Voice of Europe, Marčevského a Medvedčuka

Evropská unie na návrh Česka rozhodla o zařazení tří subjektů na unijní sankční seznam. Jde o mediální platformu Voice of Europe (Hlas Evropy) a proruské ukrajinské podnikatele Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničí na sociální síti X.

Česká vláda zapsala Voice of Europe oba podnikatele na národní sankční seznam již na konci března. Podle českých tajných služeb šlo o proruskou síť, která se pokoušela ovlivňovat politiky v několika evropských zemích.

ČTĚTE TAKÉ: Vondra se vyjádřil k budoucnosti ODS. Vedení strany ale chybí vlčák a instinktivní zabiják

„Na sankční seznam Evropské unie se na návrh Česka dostaly tři subjekty pracující ve prospěch kremelského režimu. Veškerá omezení, která již vůči nim uplatňovalo Česko, jsou teď platná pro všech 27 členských států EU,“ uvedla česká diplomacie. Pro Medvedčuka a Marčevského to znamená zákaz vstupu do všech členských států Evropské unie a tranzitu přes jejich území. Černínský palác dodal, že zároveň jsou třem subjektům v celé EU zmrazeny veškeré finanční prostředky a hospodářské zdroje.

Původně se měla omezení proti Voice of Europe a dvěma podnikatelům objevit v projednávaném čtrnáctém balíčku protiruských sankcí. Ten by měl zahrnovat i další opatření omezující Rusku příjmy z vývozu paliv. Konkrétně ruského zkapalněného zemního plynu (LNG), ale například i zákaz dovozu ruského hélia. Protože jsou to komplikovaná témata, sankce by se nestihly dojednat do evropských voleb, které se uskuteční na začátku června. Opatření tak byla z balíčku vyjmuta a projednaná ve zrychlené proceduře. Schválili je už během jednání v Bruselu unijní ministři zahraničí. Česko na schůzce zastupuje šéf diplomacie Jan Lipavský.

Český ministr je s připravovaným sankčním balíčkem „maximálně spokojen“ právě kvůli tomu, že se Praze podařilo prosadit zařazení tří proruských subjektů i na evropský sankční seznam. „Ukazuje to, že Česko umí dělat sankce, že na té agendě velmi dobře pracujeme a děláme to pro bezpečí České republiky,“ řekl Lipavský českým novinářům v Bruselu.

Česko již několik měsíců navrhuje ještě i další omezení. Konkrétně pohybu ruských diplomatů v schengenském prostoru. „To se nám zatím nedaří prosadit, nicméně je to návrh, o kterém pravidelně mluvím, přesvědčuji kolegy,“ uvedl Lipavský. Dodal, že se daří vytvářet skupinu zemí, které s návrhem souhlasí. Zároveň prohlásil, že to bude nadále prosazovat a nevzdá to.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: EU schválila pravidla pro umělou inteligenci. Některé systémy chce zakázat, jiné regulovat

Tagy: