OBRAZEM: Hořící auta, zničené domy a rabování. Záběry zkázy z Francie připomínají válku

Záběry z francouzských měst z posledních dní jsou na první pohled téměř nerozeznatelné od fotografií z Ukrajiny či některých konflikty zmítaných oblastí na Blízkém východě. Protestující davy již čtvrtou noc v řadě vyrazily do ulic, kam v reakci na nepokoje vláda nasadila téměř 50 tisíc policistů. Ti každým dnem zadrželi stovky lidí, kteří namísto pokojných protestů proti policejnímu zabití 17letého mladíka zvolili cestu násilí. V řadě míst v zemi jsou proto běžně k vidění ohořelá auta či popelnice, vyrabované obchody či zničené budovy.

Intenzita násilí podle francouzského ministerstva vnitra v noci na sobotu mírně klesla. Počty zadržených protestujících však podle informací resortu rostou. Situace se v dohledné době zřejmě neuklidní, v sobotu se koná pohřeb zastřeleného mladíka, dá se proto očekávat další eskalace. Policejní odbory situaci popsaly jako válku. O povaze aktivit demonstrantů podle nich zároveň již nelze mluvit jako o prostém násilí, ale o partyzánství. V intencích začínající občanské války o nepokojích hovořil i neúspěšný prezidentský kandidát Éric Zemmour.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Protesty ve Francii se stupňují: Maskovaná skupina s tyčemi napadla i kolemjdoucího

Protestující jsou mnohdy ozbrojeni molotovy, tyčemi či rachejtlemi a dalšími předměty. Kromě střetů s policejními složkami v posledních dnech ve městech zapalují auta, rabují obchody či bankomaty nebo útočí na veřejné budovy. Mezi dalšími zasáhli vandalové policejní budovu ve městě Pau zápalnou lahví, v Lille pak měli zapálit základní školu a budovu úřadu. V Marseilli poničili knihovnu a v Roubaix zapálili hotel, informoval portál France 24. Popelem po noci nepokojů lehla podle stanice BFM také lékárna v Montargis.

Za noc na sobotu zadržela policie 1 311 lidí. Podle informací ministerstva vnitra bylo hlášeno přes 2 500 požárů na silnicích s 1 350 zapálenými auty 234 případy poškození či požárů budov. Zároveň došlo k 58 útokům na policejní stanice a téměř 80 policistů utržilo zranění, informovala stanice CNN.

Tagy: