Začíná občanská válka, komentuje politik násilí ve Francii. Jde o brutální zášť, říká expert

Je to raná fáze občanské války. Těmito slovy komentoval bývalý prezidentský kandidát Éric Zemmour vlnu násilí, která Francii zachvátila po smrtí 17letého Nahela M. Mladíka zastřelila policie při silniční kontrole v úterý ráno.

„Je zjevné, že se nacházíme (v rané fázi) občanské války. To jsou střety mezi obyvatelstvem a orgány veřejné moci. Máme tu etnickou vzpouru, ale lidé se chovají i prospěchářsky, všude se rabuje,“ řekl  Zemmour na Europe 1.

ČTĚTE TAKÉ: Reportérka CNN Prima NEWS z Paříže: Během nepokojů nás napadli, kameramana zkopali

S jeho slovy souhlasí majitelé obchodů a obyvatelé z Nanterre, epicentra násilí. Právě odtamtud zastřelený mladík pocházel. „Naše celoživotní práce a úsilí jsou pryč,“ zoufají si v deníku Le Parisien majitelé vyplněných obchodů, kanceláří a provozoven. Výlohy jsou vymlácené, obchody vykradené a interiéry poničené nebo vypálené. Majitelé a nájemci mezi rozhořčením a zoufalstvím mapují rozsah škod a řeší budoucnost, píše deník.

Nepokoje budou pokračovat

Pro ně ani další obyvatele francouzských měst žádná příznivá prognóza zatím není. Bezpečnostní experti upozorňují, že budou protesty pokračovat i v nadcházejících dnech a týdnech. K bouřím přispívá i nynější předprázdninové období.

„Školní rok oficiálně skončí 8. července. Zkoušení a písemné testy jsou ukončené stejně jako klasifikace a mladí mají příliš mnoho času,“ uvádí web televize BFMTV s odkazem na bezpečnostní síly. S tím souvisí i skutečnost, že se k násilí nechávají strhnout i velmi mladí teenageři,“ řekl televizi BFM TV policista v Loiretu.

Na pokračující nepokoje ve Franci se podívejte na tomto videu:

Sociolog Julien Talpin v rozhovoru pro deník Libération tvrdí, že za nynější eskalací násilí je „brutální zášť“ v „dělnických čtvrtích“, která je poháněna přetrvávající slabostí politiků tváří v tvář rasismu a policejnímu násilí. S jeho názorem koresponduje i vyjádření Fabiena Jobarda, sociologa z francouzského CRNS Institute.

Sociolog: Policie představuje nenáviděný stát

Sociolog tvrdí, že pro mnoho mladých lidí představuje policie nenáviděný stát, který jim nenabízí téměř žádnou budoucnost. Policie prý často jedná podle rasistických vzorců a obvykle bez právních důsledků. Kromě toho má legislativa v poslední době tendenci upřednostňovat používání střelných zbraní, míní Fabien Jobard. Zákon se změnil po útoku v Nice v roce 2016, při němž islamista najel kamionem do davu lidí a více než 80 jich zemřelo.

Nová legislativa umožňuje policistům použít zbraň k zastavení vozidla, které hrozí spácháním masakru. V roce 2017 se zákon zpřísnil ještě víc a umožňuje policistům používat střelné zbraně za předpokladu, že kontrolovaná osoba nereaguje na výzvy a představuje riziko pro ostatní při útěku. „Od té doby se používání střelných zbraní zvýšilo o 50 procent,“ uvedl Jobard.

Zákony jsou jen jedna věc, ale skutečným problémem je výcvik policistů, tvrdí Maître Henri LeClerc, prezident Ligy pro lidská práva. „Policisté se nemohou jen naučit zacházet se zbraní. Musí se naučit, jaké mají povinnosti. Učí se bránit lidská práva?“ říká LeClerc.

Současně upozorňuje, že od roku 2003 neexistují žádné kontakty mezi policií a lidmi na předměstích. „Byl to tehdejší ministr vnitra Sarkozy, kdo prohlásil, že policie by neměla organizovat sportovní akce s mladými lidmi, ale zatýkat zločince. V důsledku toho se lidé na předměstích a policisté navzájem odcizili,“ uzavřel.

Tagy: