Silvestr OBRAZEM: Bombastické ohňostroje, miliony lidí na pláži, šarvátky i tragická úmrtí

Silvestr 2023 ve Francii

VIDEO: Svět oslavuje příchod roku 2024

Konec roku 2023 slavili lidé na všech kontinentech. Na řadě míst propukly mohutné oslavy provázené ohňostroji a radostnou atmosférou, jinde došlo k šarvátkám a několik osob zahynulo při odpalování pyrotechniky.

Na pláži Copacabana v Riu de Janeiro slavily Silvestr podle webu O Globo až dva miliony lidí, v New Yorku podle agentury DPA nejméně statisíce.

ČTĚTE TAKÉ: Honěná s dědečkem Hříbečkem a mini-Nacher s oplatkou. Politici se svérázně loučili s rokem 2023

V největším brazilském městě půlnoc odbila ve 4:00 SEČ, poslední vteřiny roku tam na pláži odpočítalo podle O Globo obrovské množství lidí. Brazilci si s řadou zahraničních turistů užívali hudební a taneční vystoupení, v prvních minutách roku 2024 pak mohli obdivovat velký ohňostroj.

V New Yorku oslavy tradičně vrcholily spouštěním šestitunové křišťálové koule z obřího stožáru na náměstí Times Square, pak už se místem vznášely konfety, zněla píseň New York, New York a lidé se objímali a líbali.

Oslavy v New Yorku i v dalších amerických městech doprovázela zvýšená bezpečnostní opatření kvůli obavám z nepokojů v souvislosti s válkou Izraele proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás.

Slavilo se také v australském Sydney, kde se kolem známé budovy opery sešlo podle odhadů kolem milionu lidí.

Čína slavila relativně potichu, většina velkých měst zakázala ohňostroje kvůli obavám o bezpečnost. Přesto se v Pekingu shromáždili lidé a umělci tančili v barevných kostýmech, zatímco v Čchung-čchingu dav vypouštěl balónky s přáními.

Živelné oslavy se konaly i v Německu. V Berlíně po sobě stovky lidí pálily pyrotechniku a zaútočily i na policisty. Někteří lidé napadli i zdravotníky. Policie uvedla, že počet 300 zadržených po silvestrovské noci je předběžný a že může ještě stoupnout. Podle DPA nebyl zraněn žádný hasič, který byl přes noc v ulicích ve službě.

Neštěstí se odehrálo v Koblenzi v Porýní, když mladík zapaloval zábavní pyrotechniku. Záchranáři se ho marně snažili oživit. Proč muž přišel o život, policie vyšetřuje, uvedla agentura DPA.

V bavorském Eschlkamu zas osmnáctiletý mladík zemřel poté, co vhodil dělobuch do umělohmotné trubky. Pyrotechnika explodovala, když se k trubce sklonil. Další člověk utrpěl lehké zranění.

Ve Francii strážci zákona během novoročních oslav zadrželi podle informací z noci 211 lidí. Ministr vnitra Gérald Darmanin ale i tak oslavy podle agentury AFP označil za celkově klidné. Menší potyčky se odehrály v Bordeaux a Nîmes. Ministr vyzdvihl především Paříž, kde podle něj v ulicích slavilo více než milion lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Desítky požárů i úraz s trvalými následky. Silvestr v Praze oslavily tisíce lidí

Tagy: