OBRAZEM: Papežovo poselství i hon na vajíčka. Jak slaví Velikonoční neděli lidé ve světě?

Křesťané po celém světě slaví Velikonoce. Konkrétně v neděli si věřící připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista, které je centrálním bodem jejich víry. Na mnoha místech se proto konají mše. Například bohoslužba na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, které jako obvykle předsedal papež František, přilákala tisíce lidí. Na tradiční velikonoční bohoslužbu v kostele svatého Jiří ve Windsoru ve Velké Británii pak dorazila královská rodina v čele s Karlem III. a jeho chotí Camillou.

Poslechnout si tradiční papežovo poselství Urbi et orbi (Městu a světu) přišlo v neděli na Svatopetrské náměstí na 45 tisíc lidí, uvedla vatikánská policie. Papež František ve svém projevu vyjádřil znepokojení nad konflikty v Izraeli a v Palestině. Zároveň prosil Boha, aby ukázal Ukrajině cestu k míru a osvítil ruský národ. Ve zhruba desetiminutovém proslovu se zmínil i o řadě dalších mezinárodních krizí, například o občanské válce v Sýrii nebo zemětřesení, které v únoru zasáhlo Turecko a Sýrii.

Tradiční mše svatá se uskutečnila také v kostele svatého Víta na Pražském hradě, kam se v dopoledních hodinách vypravily davy lidí. V okolí katedrály se navíc konaly také trhy.

ČTĚTE TAKÉ: Šťastné svátky jara, soudruzi! Jak Gottwald i Husák měnili Velikonoce na oslavu boje o zrno

Věrna velikonočním tradicím zůstává také královská rodina ve Velké Británii. Ta dorazila v neděli dopoledne v čele s králem Karlem III. a jeho chotí Camillou do kostela svatého Jiří ve Windsoru. Poprvé se mše zúčastnil také nejmladší syn prince Williama a jeho manželky Kate, princ Louis.

Silný náboženský vztah k těmto svátkům má také mnoho Američanů. Proto i v tamních domácnostech nechybí velikonoční dekorace. Jejich oslavy Velikonoc vrcholí právě v neděli, kdy se rodiny schází u tradičního oběda a vše zakončuje honba za čokoládovými vejci. Hry se účastní hlavně děti, kterým rodiče schovávají v trávě čokoládová nebo umělohmotná vajíčka naplněná bonbony a drobnými hračkami.

Boží hod spojen s masitým obědem

Velikonoční neděle je posledním dnem takzvaného tridua, které začíná Velkým pátkem, připomínajícím ukřižování Ježíše Krista, a pokračuje Bílou sobotou, kdy vpodvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení. Triduum v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, protože obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti, kterým je vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí ve zmrtvýchvstání.

V českých lidových zvycích je Boží hod spojen s masitým obědem po dlouhém půstu. Dívky malovaly vajíčka na příští den a dospělí se navštěvovali a obcházeli pole. Důležitá byla i příprava velikonočních pokrmů, například mazanců, které se v některých farnostech v tento den i světily.

Tagy:
Velikonoce Velká Británie Vatikán trhy svátky královská rodina Papež František Katedrála svatého Víta Hrad Windsor