Ochránci zvířat upozorňují na kruté praktiky: „Šťastné a veselé? Pro kapry určitě ne!“

Česko je spolu s Polskem „kapří velmocí“. V roce 2017 si české Vánoce připsaly na konto osmnáct tisíc tun kaprů. 85% z nich se zabije mimo jatka nebo se exportuje. Mezinárodní organizace Compassion in World Farming (CIWF) teď ve své vánoční kampani upozorňuje na zbytečně kruté zacházení, kterému jsou kapři vystaveni.

Česko je spolu s Polskem „kapří velmocí“. V roce 2017 si české Vánoce připsaly na konto osmnáct tisíc tun kaprů. 85% z nich se zabije mimo jatka nebo se exportuje. Mezinárodní organizace Compassion in World Farming (CIWF) teď ve své vánoční kampani upozorňuje na zbytečně kruté zacházení, kterému jsou kapři vystaveni.

„Přechovávání ryb v kádích či nádržích, jejich nadbytečný transport i manipulace jim působí zbytečný stres a utrpení. Ryby by měly být usmrcovány přímo v místě výlovu či na nejbližších jatkách, ” uvádí Lucie Moravcová, vedoucí kampaně RyboLove z CIWF Česko.

I přesto, že kapr patří mezi nejinteligentnější druhy ryb, v kádích, kde je můžeme vídat před Vánoci, je tak lidé nevnímají. Kvůli nedostatku místa se nemohou chovat přirozeně. Manipulace s nimi (od výlovu až do jejich usmrcení) je srovnatelná s dálkovými transporty hospodářských zvířat.

„Při překládce jsou většinou doslova přesypávány, přičemž mohou padat z velké výšky, poranit se jedna o druhou, o vodu nebo stěnu nádrže. V tomto procesu může také dojít k teplotnímu šoku, pokud má voda v různých nádržích rozdílnou teplotu. Všechny tyto skutečnosti spojené s prodejem živých ryb představují pro zvířata stres a způsobují bolest.“

Compassion in World Farming

Podle ochránců zvířat je velkým problémem kvalifikace prodejců „vánočních kaprů“. Česká legislativa totiž nestanovuje, jaké znalosti či zkušenosti by měli mít. Stačí jen potvrzení od zřizovatele stánku, že prodejce vyškolil. „Na místě je tedy oprávněná obava, zda jsou ryby zabíjeny humánně a zbytečně netrpí. Na základě nových vědeckých poznatků je třeba, aby ryby byly vnímány jako bytosti, které jsou schopné cítit bolest i psychické strádání, a podle toho se s nimi i zacházelo,“ vysvětluje Lucie Moravcová.

CIWF proto spustilo petici, kde mohou lidé vyjádřit svým podpisem nesouhlas s prodejem živých kaprů. „Pro takové utrpení zvířat není ospravedlnitelný důvod, neboť ryby mohou být usmrceny bez nadbytečného transportu, přechovávání, či manipulace v místě výlovu či na nejbližších jatkách a prodávány v obchodech již zpracované,“ říká doprovodný text.

Není to poprvé, co ochránci zvířat kritizují prodej živých kaprů. V oblasti ochrany práv ryb se v minulosti angažovala také organizace Hlas zvířat, která se zapojila do kampaně „Zachraň kapra“. Poukazovali v ní právě na zacházení s kapry při stánkovém prodeji před Vánoci a na podmínky, ve kterých ryby přežívají. Spolu s Compassion in World Farming  také v minulosti upozorňovali na to, že utrpení a smrt může rybě způsobit i opětovné vypuštění do vodního toku. Kapr totiž nemá kvůli pobytu v sádkách dostatek energie na to, aby přežil zimu. Snaha zachránit tenhle novodobý symbol Vánoc před smrtí tak často jeho krutou smrtí končí.

A proč novodobý? Smažený kapr s bramborovým salátem se v kuchařkách začal objevovat až ve 20. století. Do té doby jeho místo zaujímal staročeský kuba z krup a hub. Kapři se na vánoční tabuli dostali poprvé v 19. století v rybníkářských oblastech.

Tagy: