Očkovací covid pas má usnadnit cestování. Testuje ho Británie. Chystá jej i Česko

Cestovní pas COVID-19.

Očkovací pas

S dokladem o očkování proti nemoci COVID-19 by mohlo být snazší cestování, naznačili exministr zdravotnictví Roman Prymula i jeho nástupce Jan Blatný. O zavedení vakcinačního pasu usiluje Evropská unie, Velká Británie už ho testuje. V současnosti podobně funguje takzvaná žlutá karta, která dokládá očkování proti žluté zimnici.

Výhody, které by mohly plynout z očkování proti nákaze koronavirem, popsal Roman Prymula již před týdnem v pořadu Partie CNN Prima NEWS. Podle něj by držitel průkazu, který by dokládal vakcinaci, mohl jezdit do zahraničí bez nutnosti testování.

„Myslím, že Evropská unie dokáže motivovat obyvatelstvo Evropy, aby se v budoucnu nechalo očkovat. Pokud potom nebudou muset nosit roušky nebo se prokazovat negativními testy, když cestují do zahraničí, tak by vše mohlo fungovat,“ sdělil. Zvýšený zájem o vakcínu by podle exministra mohl přijít s létem, pak by jí dokonce mohl být nedostatek.

Prymulův nástupce ve funkci Jan Blatný (za ANO) se hlásí k iniciativě napříč evropskými státy. „Na průkazech, které se potom mohou použít, aby měl člověk jednodušší cestování, se v současné době domlouvají země EU. Mimochodem to má i vztah k vakcíně, protože právě ta umožní, aby vám byl tento pas vystaven,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Blatný zároveň ujistil Sněmovnu, že vakcína nebude povinná. „Je to jenom způsob, jakým se Evropská unie, kam patříme a chceme patřit, snaží pomoci těm, kteří budou cestovat. Určitě je jednodušší vyjet s kartičkou v kapse, než si před každým přechodem hranic nechávat provádět vyšetření,“ říká.

Podobné očkovací pasy platí v některých zemích již dnes. Jediným mezinárodně vyžadovaným očkováním je v současnosti to proti žluté zimnici. Seznam zemí, do nichž bez něj nelze vycestovat, každoročně vydává WHO. Jedná se například o Benin, Demokratickou republiku Kongo či Mali.

Britové testují digitální „pas negativity“

Zkoušku „covid pasu“ momentálně provádí Velká Británie. Průkaz nazvala CommonPass, a testuje ho vzorek cestujících, kteří létají ze Spojeného království do USA. Měl by být základem pro pozdější mezinárodně standardizovaný způsob jak dokazovat, že je osoba covid negativní.

Common Pass ale v současnosti nepočítá s vakcinací, zatím slouží jen jako digitální doklad negativního testu. Kritici tohoto řešení upozorňují, že jednotlivé státy používají různé testy s různou citlivostí a výjimkou nejsou falešné výsledky. Stejný problém by mohl nastat u dokumentu prokazujícího vakcinaci.

Vakcín totiž bude pravděpodobně dostupných několik. „Některé země možná řeknou: Dobře, chceme vidět doklad, že jste očkovaný jednou z těchto vakcín, tyto ale neakceptujeme,“ přiblížil deníku The Guardian možné komplikace Paul Mayer, generální ředitel společnosti Commons Project, která provádí zmíněný test na pasažérech létajících z Velké Británie do Spojených států.

Podle Meyerse je cestování s digitálním dokladem o bezinfekčnosti záležitostí blízké budoucnosti. Předpokládá, že by se o něj mohly zajímat hlavně země, které uzavřely své hranice razantním způsobem, a budou se chtít znovu otevřít s větší opatrností. Mohlo by se to týkat například Austrálie a Nového Zélandu.

Tyto dva státy přitom mají problémy s otevřením hranic i mezi sebou navzájem. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová vnímá jako problematické, že Austrálie je tolerantnější ke komunitnímu přenosu.

Irsko si přeje cestovní razítko

Na evropské úrovni se pro standardizovaný průkaz dokládající imunitu proti nemoci COVID-19 vyslovilo také Irsko, konkrétně poslanec Evropského parlamentu Billy Kelleher. „Jakmile bude vakcína, budeme potřebovat standardizovaný systém, díky němuž budou cestující moci dokázat, že jsou očkovaní. Nebudou pak muset do karantény,“ předpokládá politik.

Na rozdíl od Evropské unie by si však přál, aby bylo potvrzení o očkování součástí běžného cestovního pasu, například jako razítko. „Teď, když vidíme světlo na konci tunelu a intenzivně se pracuje na vakcínách, musíme předem dobře připravit systém pro cestování,“ naléhá Kelleher.

Ve třetí fázi testování je v současnosti několik vakcín proti nemoci COVID-19. Nejvíce se hovoří o vakcíně společnosti Moderna, jejíž účinnost by měla přesahovat 94 %. Krátce před ní potvrdily 90% účinnost své vakcíny firmy Pfizer a BioNTech. Ty včera zažádaly o nouzové použití vakcíny ve Spojených státech.

Tagy: