Pandemie ustupuje. Mírnější opatření v příštím týdnu nečekejte, prozradil Blatný

Jan Blatný

Brífink ministra zdravotnictví Jana Blatného

K očkování proti covidu se v pátek registrovalo 78 000 lidí starších 80 let, ale pouze 3 000 z nich už má rezervovaný termín. Další termíny budou očkovací centra přidávat ještě týž den, řekl v poledne novinářům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Odešlo dosud 300 000 SMS s potřebnými PIN kódy, což je podle něj větší nápor než na Silvestra.

Termínů pro očkování bude podle Blatného týdně řádově tisíce, možná deset tisíc. Dávek přijde týdně 70 000, očkují se dál i zdravotníci a lidé v domovech, v neděli začne očkování druhou dávkou.

Potvrdil, že ráno byly problémy s prodlevou posílání PIN kódů a pomocí SMS. „Nemyslím si, že by se dalo říct, že o tom někdo nevěděl nebo na to nebyl připraven,“ řekl Blatný ke kritice mobilních operátorů, že o očekávaném náporu SMS nevěděli. „Vláda nemůže říci, že operátoři mají navýšit kapacity,“ dodal.

Ráno byla přetížená i informační linka 1221, která seniorům měla s registracemi pomáhat. Podle Blatného na ni v jednu chvíli volalo 40 000 lidí a vyřízeno bylo 3 000 hovorů.

Mohlo by také dojít ke změně očkovací strategie, kdy by se prvního února nemohli zaregistrovat všichni. „Od prvního února uvažujeme o tom, že by mohlo dojít k nějakému omezení. Rozhodnutí ale zatím nepadlo. Rozhodneme podle toho, jaký bude zájem v průběhu tohoto týdne. Nebude to ale znamenat zpomalení pro ty, kteří by to očkování měli dostat,“ řekl Blatný.

Zmírnění opatření

Zmírnění protiepidemických opatření se v příštím týdnu podle ministra Blatného očekávat nedá. V pondělí vláda projedná dílčí úpravy pátého stupně.

Tagy: