Proč už se další lidé nechtějí očkovat? Vždyť jde o život, reagují na průzkum odborníci

Realita z nemocnice

Hostomský a Hořejší k průzkumu STEM

Nechápu, že se nechce nechat více lidí očkovat, reagoval imunolog Václav Hořejší na výsledky exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Z toho vyplývá, že 69 procent z 1 014 dotazovaných už dostalo alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu a pouze tři procenta to ještě mají v plánu. 20 procent vakcínu odmítá a osm procent ještě váhá. Podobně nad nezájmem Čechů o očkování kroutí hlavou i další odborníci.

„Je to neúspěch, nechápu, že se více lidí nechce nechat očkovat. Očkování je bezpečné, účinné a lidem to přinese jedině prospěch,“ komentoval Hořejší průzkum STEM. Z toho vyplývá, že 69 procent z dotazovaných bylo očkováno a pouze tři procenta to ještě mají v plánu. Osm procent váhá. Naopak 20 procent vakcínu odmítá.

Podle imunologa je chyba v tom, že spoustu lidí věří „internetovým nesmyslům o tom, jak je vakcína nebezpečná, a někdy úplně absurdním zprávám“. „Je to problém a nevím, komu to dávat za vinu. Nevím, kdo šíří tyto nesmysly, ale mělo by to být trestáno,“ myslí si Hořejší.

Podle biochemika Zdeňka Hostomského by se měli očkovat především senioři. „Určitě bych to netrestal, ale data o vakcínách jsou teď dostatečně přesvědčivá. Nechal bych na lidech, zda se chtějí očkovat, nebo ne. Dospělí nad 65 a výše by se ale měli nechat očkovat. Pokud to neudělají, hodně riskují,“ zdůraznil biochemik.

Senioři mohou v nemocnici skončit

Obavy vyjádřil i prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. „Největší strach mám o téměř půl milionu starších 60 let, kteří se nenechali naočkovat. Protože až si je covid najde, řada z nich bude mít závažný průběh, někteří skončí v nemocnici a někteří tam skončí doslova. A je škoda zbytečně umřít, když máme k dispozici vakcíny, které jsou řádně vyzkoušené,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Hostomského má smysl starší k očkování přesvědčovat. „Lidem nad 65 nebo třeba obézním očkováním nic nehrozí, ale benefit je jasný. Jejich přesvědčování je naprosto důležité,“ řekl s tím, že by se vůbec nezdržoval dvacátníky, třicátníky nebo dětmi.

Kubek zároveň připomněl, že Česká republika je s 55 procenty proočkovanými pod průměrem Evropské unie. „Ukazuje se, že státy ve východní části Evropy jsou schopné méně naočkovat své obyvatele. Souvisí to asi s tím, že tamní obyvatelstvo a bohužel i my Češi máme problém věřit v autority a instituce,“ podotkl.

Největší profit z očkování mají nemocní

Nejčastějším argumentem proti očkování je podle STEM nevyzkoušená vakcína. Tuto obavu vyjadřuje 47 procent z těch, kteří s očkováním váhají nebo jej odmítají. 27 procent lidí v této skupině nepovažuje očkování za užitečné a pouze 16 procent lidí patří mezi zarputilé odpůrce očkování. Vakcíně nedůvěřují častěji ženy (53 procent) a lidé s vysokoškolským vzděláním (55 procent).

Pouze u tří procent společnosti převládají při odmítání očkování zdravotní důvody. Podle Kubka mají největší profit z očkování ale právě nemocní. A lidí, kteří se opravdu nemohou nechat očkovat, je velice málo. „Velké procento lidí, kteří tvrdí, že se nemohou očkovat, má špatné informace buď z internetu, od svých známých, nebo je špatně informoval jejich lékař, ani to se nedá vyloučit,“ varoval lékař.

„Důležité je, aby bylo co nejvíce lidí očkovaných, aby chránili sami sebe. S variantou delta je to ještě urgentnější,“ dodal imunolog Hořejší.

Za nezájem může ministerstvo

Podle pirátského kandidáta na ministra zdravotnictví a experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála za stagnaci očkování může především resort zdravotnictví. „Důvodem, proč zájem o očkování stagnuje, je nedůvěryhodnost ministerstva zdravotnictví po celou dobu pandemie a možná i špatně zvolená komunikace. Očkování nebylo prezentováno především jako medicínská výhoda, ale jako výhoda v ochraně před nějakými šikanózními opatřeními,“ upozornil.

Další důvod je podle něj to, že se ministerstvo nedokázalo dostatečně soustředit na ty nejrizikovější. „Klíčové je soustředit se na skupinu, která je nejvíce ohrožená, tedy na lidi nad 65 let, kteří se dosud s covidem nesetkali,“ dodal.

Dosáhlo Česko kolektivní imunity?

Hořejší však vyjádřil optimismus ohledně další vlny pandemie. „Jsem přesvědčen, že jsme na tom teď docela dobře. Protože ti, kteří nemoc prodělali, jsou také chránění. Možná ještě o trochu lépe než očkovaní. A to se s očkovanými sčítá,“ vysvětlil.

Podle Hostomského je Česko blízko tomu, aby mělo kolektivní imunitu. „Jsme jedna z nejpromořenějších zemí na světě. Pokud se u nás sečtou kategorie očkovaných a promořených, tak si myslím, že jsme velmi blízko ne-li už v kýžené kolektivní imunitě,“ uvedl.

Tagy: