Odpůrci očkování měli plánovat vraždu premiéra. V Drážďanech zasahovaly speciální jednotky

Policejní razie v Drážďanech související s údajným plánováním vraždy saského premiéra Michaela Kretschmera

Pokus o vraždu saského premiéra

Policie ve středu ráno v Drážďanech prohledala několik objektů, převážně bytů, kvůli pohrůžkám smrtí adresovaným na šifrované komunikační aplikaci Telegram saskému premiérovi Michaelu Kretschmerovi. Nasazeny byly i speciální jednotky zemského kriminálního úřadu (LKA), informovala agentura DPA. Z vyjádření některých členů telegramové skupiny vyplynulo podezření, že vlastní střelné zbraně a kuše, sdělila dnes na Twitteru policie.

Podle televize ZDF se na Telegramu před týdnem mimo jiné v souvislosti s diskusí o povinném očkování objevily hrozby, že Kretschmer bude zavražděn. Generální státní zastupitelství v Drážďanech a saský LKA následně zahájily vyšetřování. Kvůli podezření na přípravu závažného násilného činu ohrožujícího stát rozhodlo policejní centrum pro obranu před terorismem a extremismem (PTAZ) o domovních prohlídkách některých odpůrců očkování.

LKA minulý týden sdělil, že chatovací skupina „se ve své komunikaci a v rozhovorech na tajně a částečně i otevřeně natáčených setkáních v drážďanské aglomeraci vyjadřovala k plánům na vraždu“ Kretschmera a dalších představitelů zemské vlády.

Ministr vnitra Dolního Saska Boris Pistorius navrhl, aby Německo nařídilo Googlu a Applu, aby ze svých distribučních kanálů stáhly Telegram, pokud bude nadále ignorovat žádosti o pomoc s vyhledáváním obsahu sdíleného extremisty.

Telegram v Německu čelí kritice za to, že napomáhá stále agresivnější subkultuře vyznavačů spikleneckých teorií o očkování proti covidu, kteří si jeho prostřednictvím vyměňují informace ohledně údajných hrozeb spojených s vakcinací a organizují protesty provázené i násilím. Aplikace, která se prezentuje jako libertariánská alternativa k jiným podobným službám a sociálním sítím, se mimo jiné těší oblibě v řadách opozičních aktivistů v zemích s autoritářskými režimy, například v Rusku nebo v Bělorusku.

Tagy: