Odříznutá obec, záchrana psa z vody i ohromná solidarita. Reportéři líčí situaci napříč Českem

V obci Višňová zaplavila voda silnice, místo je odříznuté (14. 9. 2024).

Reportéři napříč Českém popisují aktuální situaci s deštěm a povodněmi

Povodňovou situaci napříč Českem sledují přímo v obcích reportéři CNN Prima NEWS. Libor Tampier ve Višňové na Frýdlantsku, která je kvůli vodě odříznutá od okolí, uvedl, jaká opatření byla přijata. Reportérka Lenka Kovandová ve Světlé nad Sázavou podotkla, že hladina řeky může znamenat komplikace pro lidi, kteří žijí v blízkém okolí. Popsala také případ, kdy muž skočil do vody pro psa, topícímu nakonec museli pomoci záchranáři. Vladimír Procházka ocenil solidaritu lidí.

V Libereckém kraji se s největšími komplikacemi spojenými s deštěm a povodněmi potýká obec Višňová. „Situace se neustále zhoršuje. Voda už teče na několika místech přes silnice, některé komunikace jsou neprůjezdné. Obec, která se skládá z několika malých obcí, je nyní rozdělena na několik částí, ze kterých se z jedné do druhé nedá dostat,“ líčil z místa Tampier.

ČTĚTE TAKÉ: Toky se vylévají z koryt, scénáře se naplňují. Na pomoc zasaženým povodněmi vznikla sbírka

Podotkl, že hasiči povolali speciální techniku, zejména evakuační tatru, která by v případě potřeby převážela lidi přes zaplavená místa. „Zatím však nikdo nemusel opustit své domovy, voda se dovnitř nedostala. Zaplavené jsou zejména zahrady a komunikace. Situace ale nevypadá, že by se měla zlepšovat, hladina vody neklesá, ale stoupá po centimetrech,“ doplnil.

Aktuální situaci na Vysočině, konkrétně ve Světlé nad Sázavou, přiblížila Lenka Kovandová. „Řeka bude představovat velké riziko zejména pro ty, kteří bydlí v její těsné blízkosti. Hladina se zvedla o zhruba metr a půl oproti normálu,“ uvedla. Tamní vedení již preventivně zřídilo evakuační centrum v tělocvičně základní školy. Připraveno je 30 lůžek pro případné potřebné.

Dochází i k evakuacím

Nejhorší situace v obci se očekává v neděli, kdy by nekončící srážky mohly vést k řešení 100leté vody. „Už nyní budeme oslovovat lidi, kteří v této zóně žijí, aby se připravili a přijali opatření,“ uvedl místostarosta pro redakci.

Od pátku vyjížděli hasiči na Vysočině k 250 událostem, zejména se však jednalo o prevenci, popadané stromy a odčerpávání vody. „V Bítovčicích na Jihlavsku hasiči evakuovali 26 osob do kulturního domu. Záchranáři pak vyjížděli do Bystřice nad Pernštejnem, kde se topil muž, který skočil do vody pro psa. Naštěstí jej vytáhli včas. Záchranáři však v takových situacích apelují na to, aby se lidé k vodním tokům vůbec nevydávali,“ dodala.

Obdobně dramaticky zasahovala městská hlídka ve Velkém Jezu u Malše v Jihočeském kraji, kde se v pátek kolem 17. hodiny rozhodla žena si zaplavat. „I když se to nezdá, že by to někoho napadlo, tak tuto ženu lákala síla vody a šla si zaplavat. Což je velmi nebezpečné. Všichni, nejen policisté, doporučují, pokud někoho něco podobného napadne, aby tak nekonal a neriskoval život,“ uvedla z místa reportérka Michaela Švejdová.

Jedna z nejhorších predikcí se týká Jesenicka, kde situaci přiblížila z obce Mikulovice reportérka Adriana Kubisová. „Dříve říčka Bělá se rozvodnila, nyní je z ní spíše řeka. Místní situaci s velkými obavami sledují. Hasiči již odčerpávají vodu ze silnic, sklepů a zahrad. Tak, jak nyní říčka vypadá, měla vypadat až v neděli ráno. Místní se bojí, jak to bude pokračovat. Korytem už občas propluje strom nebo větev,“ líčila.

Reportér Procházka ve Zruči nad Sázavou připomněl, že v pátek se hladina vody držela hluboko pod stupnicí jedna, nyní dosahuje k číslu dvě. „Podle lidí, kteří se o tok starají, je hloubka asi metr a půl a průtok je poměrně silný. Kdyby se voda vylila, ohrožovala by centrum, ačkoliv byla postavena protipovodňová zeď,“ líčil.

V obavách z velké vody dokonce místní evakuovali drogerii. „Lidé byli velmi solidární. Majitelce obchodu nabídli pomoc a prostory, kam může velké množství zboží přestěhovat,“ dodal Procházka s tím, že podle nejhorších predikcí by hladina řeky mohla dosahovat až šesti metrů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Když vám domov vyplaví velká voda. Kam a kdy se v případě škod obrátit?

Tagy:
pes voda počasí povodeň katastrofa pomoc nebezpečí opatření Liberecký kraj déšť Kraj Vysočina Česko přírodní katastrofa Světlá nad Sázavou Bystřice nad Pernštejnem okres Jihlava katastrofy, nehody a mimořádné události Bítovčice