ODS by si měla najít lepší kamarády, poukázal Peksa na extremisty. Opřel se i do Nerudové

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti)

K věci (149)

Piráti chtějí, aby většina v europarlamentu byla sestavena kolem politického středu. Podle europoslance Mikuláše Peksy (Piráti) například ODS spadá do krajně pravicové frakce a přestože se snaží extrémistické názory potlačovat, její zahraniční partneři v tom tak silní nejsou. ODS by si proto podle Peksy „měla najít lepší kamarády“. Europoslanec se opřel také do lídryně kandidátky hnutí STAN Danuše Nerudové, která podle něj politickým otázkám nerozumí do hloubky, ale jen má naučeno, co by měla říkat.

Na extrémní pravici v EU upozornil v rozhovoru pro Echo 24 lídr pirátské kandidátky do eurovoleb a zároveň kandidát na eurokomisaře Marcel Kolaja. „My budeme dělat všechno pro to, aby většina v europarlamentu byla sestavena kolem politického středu. Ta v uvozovkách konzervativní většina ve skutečnosti zahrnuje extrémní pravici, protože jinak tam takovou většinu nelze najít. A byla by pro Čechy a Evropu extrémně nebezpečná,“ uvedl Kolaja.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spor v pětikoalici kvůli Izraeli. Vyjádření Pirátů mě upřímně děsí, vzkázal Kolář z TOP 09

Podle europoslance Mikuláše Peksy (Piráti) je ale těžké říct, kde končí konzervatismus a kde začíná extremismus. „Například krajní pravice se rozštěpila na otázce, jestli všichni členové SS byli zločinci. Fascinuje mě, že takovou debatu vůbec musíme vést. To jsou ti nejextrémnější, pak se tam ale objevují strany, a ukázal bych třeba na italskou Fratelli d'Italia (Bratři Itálie, pozn. red.), kde jsou zjevné vazby na bývalý Mussoliniho režim. Vidíte, jak se k tomu staví polská Právo a spravedlnost, to je v podstatě pokračování režimu maršála Piłsudského z předválečného období,“ popsal Peksa v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Na otázku, jestli je nějaká hranice konzervatismu a extremismu v českých řadách, Peksa odpověděl, že v evropském politickém kontextu se strany, které jsou zařazené do politické skupiny Evropští konzervativci a reformisté, považují za krajně pravicové. „Z českých stran tam spadá ODS. Tváří se, že je na to hrdá a že tam chce setrvat. Mně to nepřipadá jako dobrý nápad, já bych se s takovými lidmi nechtěl spojovat a připadá mi to na pováženou,“ uvedl Peksa. Dodal, že krajně pravicové názory jsou v českých poměrech výjimka. „Oni se to snaží potlačovat, nicméně jejich zahraniční partneři tak silní v těchto otázkách prostě nejsou. Myslím, že by si měli najít lepší kamarády,“ řekl europoslanec.

Pirát se k Nerudové otáčí zády

Následně se opřel také do lídryně kandidátky hnutí STAN Danuše Nerudové. „Vnímám, že je mezi lidmi oblíbená. Zároveň mi ale vadí, že kdykoliv na ni narazíme v debatě a ona dostane nějakou otázku, tak na ni nedokáže uspokojivě odpovědět. Působí to dojmem, že má naučeno, co by měla říkat, ale že by těm politikám, které obhajuje, do hloubky rozuměla, to se mi nezdá,“ sdělil Peksa.

Nerudová přitom od Pirátů před prezidentskou volbou měla podporu. „Tehdy vyvolala silná očekávání, ale pak se její preference s blížícími se volbami propadly s tím, jak chodila do debat, kde se pokoušela odpovídat na otázky a moc jí to nešlo,“ popsal europoslanec Mikuláš Peksa.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku konají 7. a 8. června 2024. Sledujte speciální předvolební vysílání CNN Prima NEWS zahrnující debaty, analýzy i exkluzivní duel Fialy s Babišem.

Tagy: