Etnolog: Mrtvoly civilistů v Buči mohly být výstrahou, Rusové mají Ukrajince za nacisty

Vojáci se procházejí mezi zničenými ruskými tanky v Buči (3. dubna 2022)

Mnozí Rusové, tedy včetně mladých vojáků a velitelů nižší šarže, považují Ukrajince za nacisty a můžou se cítit v právu, když je zabijí. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl etnolog Filip Tesař. Podle antropologa Radana Haluzíka příslušníci Putinovy armády čekali, že je Ukrajinci budou po zahájení invaze vnímat jako osvoboditele.

Etnolog Tesař uvedl, že názor celé řady Rusů na Ukrajince je ovlivněný tím, co vysílají ruské televize. Za masakrem v Buči tak prý nemusí stát konkrétní rozkaz ruského velení, ale spíše fakt, že mnozí členové armády vnímají Ukrajince jako příznivce nacismu. A to nejen vojáky, ale třeba i učitele a jiné civilisty.

„Mohlo jít také třeba o exemplární popravy, které měly vést k zamezení nějakého odporu,“ zamýšlí se dále Tesař s tím, že Rusové se mohli cítit v právu, když proti běžným občanům stiskli spoušť. Některé zabité civilisty prý pohřbili, ale spíš než o dopřání posledního odpočinku šlo o snahu zakrýt stopy.

Etnolog dále dodal, že tím, jak řada těl zůstala ležet na ulicích města, to mělo na zbylé obyvatelstvo psychologický efekt. „Mohla tam být buď proto, aby sloužila jako výstraha, nebo byly životy obyvatel z pohledu ruských vojáků bezcenné. Taky mrtvoly nemuseli stihnout uklidit,“ uvažoval Tesař.

Podobný příklad „genocidy obyvatelstva“ zažila Evropa naposledy při masakru ve Srebrenici během války v Bosně a Hercegovině v roce 1995. Podle Tesaře však nynější Buču a Srebrenicu nelze srovnávat. Vraždění civilistů v bosenské Srebrenici totiž bylo ze strany Srbů provedeno plánovaně.

Haluzík: Rusové čekali, že je Ukrajinci budou vítat

Ruští vojáci se podle sociálního antropologa Haluzíka domnívali, že je obyvatelstvo na Ukrajině, zejména pak na východě, kde se doposud mluvilo více rusky než ukrajinsky, bude vítat. „Jenže po vstupu Putinovy armády došlo k pravému opaku,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Haluzík.

„Očekávali uvítací výbor. Místo toho jsou v městech jako třeba Cherson demonstrace. Najednou došlo k definitivnímu zformování ukrajinské národní identity,“ poukázal antropolog.

Válka tak sice Ukrajince těžce poznamenává, ale zároveň je podle něj definitivně utvrdila v tom, že se nemají svou politikou zaměřovat na východ. Místo toho se začíná ještě více orientovat na západ. De facto tak podle Haluzíka Ukrajina „rozšířila středoevropský prostor“.

Tagy: