Okamura: EU je protievropská, podpořil jsem Trumpa. To o něčem svědčí, smál se Jakob

Tomio Okamura (SPD) v Partii Terezie Tománkové

Byl jsem jediný český politik, který otevřeně podpořil Donalda Trumpa předtím, než kandidoval na prezidenta, zdůraznil předseda SPD Tomio Okamura v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Jeho slova zazněla v debatě o pomoci Ukrajině a se smíchem na ně reagoval předseda klubu vládní TOP 09 Jan Jakob. „To o něčem svědčí,“ řekl.

Politici se přeli o budoucí osud Ukrajiny. Jakob zdůraznil, že Západ musí vydržet ji podporovat, Okamurou dlouhodobě prosazovaný mír po dohodě je podle něj naivní představa.

„Konflikt lze ukončit už jenom u jednacího stolu. Jestli si tady někdo myslí, že Rusko konflikt prohraje, je naivní,“ řekl Okamura.

K TÉMATU: Za vás bylo 40 tisíc mrtvých, pustil se Dvořák do Schillerové. Ta mu vmetla ostudu v Kuvajtu

„Uzavírání míru nějakou dohodou? Vždyť to je úplně naivní představa. Pokud my jako Západ nebudeme dál pečlivě dodržovat sankce a nebudeme dál pomáhat Ukrajině vojensky, finančně a humanitárně, tak míru dosaženo nebude,“ nesouhlasil Jakob.

Okamura následně dostal od moderátorky Tománkové otázku, zda se obává dalšího Putinova postupu, pokud by Ukrajina padla. „Z toho obavu opravdu nemám. Ale co se týče Ameriky, Ruska a Číny, to jsou velmoci, které vždycky budou hájit jenom své zájmy a musíme být ostražití vůči všem. Já nejsem proruský, proamerický ani proněmecký,“ uvedl Okamura. „My jsme proevropští, naopak Evropská unie je protievropská,“ dodal.

Růst pocítí každý, slibuje Jakob

Debata se dotkla i ekonomického výhledu na příští rok. „Já bych si konsolidaci (veřejných rozpočtů) a její tempo představoval vyšší, ale respektuji naši koaliční dohodu. Jsem bytostně přesvědčen, že i díky těmto opatřením se podaří Česko zrychlit, nastartovat naši ekonomiku a že se příští rok z nerůstu stane růst. A to pocítí opravdu každý,“ řekl.

Okamura zdaleka tak optimistický nebyl a zdůraznil, že SPD prosazuje předčasné volby. „Vláda chce vytáhnout českým občanům z peněženek navíc sto miliard korun, jak jsme slyšeli od vládních představitelů, je to šílené,“ uvedl.

Tagy: