Okamura napadá komunistickou minulost Babiše a Pavla. My máme chartistu, chlubí se

Šéf SPD Tomio Okamura

Tomio Okamura o kandidatuře Andreje Babiše

Andreji Babišovi nic jiného nezbývalo než se ucházet o post prezidenta. Myslí si to předseda hnutí SPD Tomio Okamura, který ve vysílání CNN Prima NEWS zkritizoval i jeho dřívější působení v komunistické straně. Okamura připomíná, že na jedné straně bude stát Babiš spolu s dalším exkomunistou Petrem Pavlem a na straně druhé kandidát SPD Jaroslav Bašta, který byl jedním z prvních signatářů Charty 77.

Oznámení Andreje Babiše o kandidatuře na prezidenta vyvolalo celou řadu reakcí. Pozadu nezůstal ani Tomio Okamura, kterého krok bývalého premiéra nepřekvapil. „V Poslanecké sněmovně se totiž chystá zákon, který zpřísňuje podmínky lustračního osvědčení. Babišovi by se tak uzavřel vstup do budoucí vlády. Nezbývalo mu tak nic jiného než kandidovat na prezidenta,“ řekl šéf SPD pro CNN Prima NEWS.

Babiš by podle Okamury také svým vstupem do prezidentského úřadu ukončil všechny své kauzy, včetně soudu týkajícího se Čapího hnízda.

Okamura se ale také opřel do minulostí dvou velkých favoritů v prezidentském klání. Tedy jak do komunistické minulosti Andreje Babiše, tak do výcviku bývalého náčelníka generálního štábu Petra Pavla. „Z hlediska životopisů kandidátů se to vyjasnilo. Petr Pavel byl školen na agenta StB a pak je tady Andrej Babiš, u kterého není jasné, zda agentem byl,“ řekl Okamura.

Sám ale nejvíce vyzdvihnul kandidáta hnutí SPD Jaroslava Baštu. Ten totiž podle Okamury nikdy neohnul páteř a nikdy se nepodvolil totalitnímu režimu. „Za sebe říkám, že budu volit kandidáta SPD Jaroslava Baštu. Ten byl v době normalizace politickým vězněm, chartistou a nikdy neohnul páteř,“ řekl Okamura.

Předseda hnutí také uvedl, že Bašta jako student byl dokonce dva a půl roku ve vězení, byl dvojnásobným ministrem a velvyslancem. Hnutí pak podle Okamury udělá vše pro to, aby se Bašta dostal do druhého kola a nemusel tak žádného jiného kandidáta podporovat. Bašta působil mimo jiné ve vládě Miloše Zemana, do roku 2019 byl členem sociální demokracie. Do SPD vstoupil v roce 2021.

Tagy: