Okupanti stěhovali vybavení nedaleko kláštera. Ukrajinský dron jim shodil bombu pod nohy

Ukrajinští vojáci u Charkova ovládají bezpilotní letoun.

Ukrajinský dron shodil bombu na skupinu ruských vojáků

Ukrajinci se pochlubili dalším úspěšným útokem na ruské jednotky v Doněcké oblasti. Tentokrát pomocí dronu shodili bombu na nic netušící skupinku okupantů, kteří ve vesnici Pisky přenášeli vojenský materiál do jedné z budov nedaleko místního kláštera. Video, jehož pravost nelze nezávisle ověřit, koluje po sociálních sítích. Ukrajinci rovněž využili okolností incidentu a rýpli si do organizace Amnesty International (AI).

Útok podle všeho provedla 80. letecká útočná brigáda ukrajinské armády. Na záběrech je vidět skupinka asi šesti ruských okupantů, kteří v obydlené oblasti ve vesnici Pisky nedaleko Doněcku přenášeli vojenský materiál do jedné z budov.

Ukrajinský voják, který bezpilotní letoun ovládal, situace využil a v době, kdy byli vojáci blízko u sebe, jim přímo pod nohy svrhnul výbušninu. Následovala exploze, po níž se někteří z okupantů již nezvedli. Jejich zdravotní stav není známý.

„Přímý zásah terče,“ konstatovala například stránka Visegrád 24, která se bojům na Ukrajině dlouhodobě věnuje. Další uživatelé, kteří pomáhali určit přesnou lokaci, v níž k útoku došlo, pak upozornili, že velmi blízko od improvizovaného ruského vojenského skladu se nachází klášter.

„A hele. Ruští teroristé využívají klášter jako vojenskou základnu. Co na to Amnesty International?“ zmínil jeden z uživatelů. Organizace Amnesty International (AI) v posledních dnech čelí ostré kritice. Ve čtvrtek totiž uvedla, že bojová strategie Ukrajinců proti ruským okupantům prý ohrožuje životy civilistů.

Proti této zprávě se ohradili ukrajinští představitelé i někteří západní politici či novináři. Například britský deník The Times autory zprávy o Ukrajině označil za „Putinovy propagandisty“. Lidé na sociálních sítích zase AI často viní ze zaujatosti.

Tagy: