Amnesty International si za kontroverzní zprávou o Ukrajině stojí. Přesto se omluvila

Ukrajinský voják v Borodjance, 6. března

Organizace Amnesty International (AI) si plně stojí za svou čtvrteční zprávou, podle které bojová strategie Ukrajinců proti ruským okupantům ohrožuje životy civilistů. Proti dokumentu, který mimo jiné Ukrajinu obvinil z porušování mezinárodních práv, se ohradil Kyjev i někteří západní politici či novináři. AI čelí v posledních dnech ostré kritice a nařčením z toho, že šíří prokremelskou propagandu. Lidskoprávní organizace se v e-mailu zaslaném agentuře Reuters omluvila za „rozrušení a hněv“, které způsobila.

AI ve zprávě uvedla, že od dubna do července strávili její pracovníci několik týdnů vyšetřováním ruských úderů v ukrajinských městech. Z něj údajně vyplynulo, že ukrajinské síly v některých případech prý prováděly údery z obytných oblastí a že v uvedených regionech rozmisťovaly jednotky do civilních budov. Zároveň podle zprávy nenalezla AI důkazy o tom, že by ukrajinská armáda požádala civilisty o evakuaci z přilehlých budov nebo jim při ní pomáhala.

Kyjev však podle svých činitelů dělá vše pro to, aby z oblastí u frontové linie civilisty evakuoval. Organizaci Amnesty International obvinil, že svou zprávou podporuje ruskou propagandu. Na protest proti obsahu dokumentu v sobotu rezignovala šéfka ukrajinské pobočky AI Oksana Pokalčuková.

AI si vysloužila ostrou kritiku od některých západních politiků i novinářů. „Vinit Ukrajinu z nedodržování pravidel války a oběť postavit na úroveň zločince? Naprostá diskreditace AI,“ uvedla například senátorka Miroslava Němcová (ODS). Ještě dál zašel ve své kritice britský deník The Times, který autory zprávy o Ukrajině označil za „Putinovy propagandisty“.

„Amnesty International hluboce lituje rozrušení a hněvu, které naše tisková zpráva o bojové taktice ukrajinské armády vyvolala,“ uvedla organizace. „Prioritou Amnesty International v tomto i v jakémkoli jiném konfliktu je zajistit ochranu civilistů. To bylo ostatně naším jediným cílem při zveřejnění tohoto nejnovějšího výzkumu. Přestože si plně stojíme za svými zjištěními, litujeme způsobené bolesti,“ píše se v e-mailu zaslaném agentuře Reuters.

AI také upozornila, že její poznatky nijak nesnižují závažnost činů ruské armády, která na Ukrajinu vpadla na konci letošního února. „Musíme se vyjádřit zcela jasně: žádné z našich zjištění o konání ukrajinských sil nijak neospravedlňuje porušování (práv) ze strany Ruska,“ dodala organizace.

Tagy: