Okurková teorie Aleny Schillerové: Ukázala sklenici, kvůli které by měla padnout vláda

Nezvykle ostře se ve svém pátečním facebookovém komentáři pustila bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) do současné vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Předsedu vlády viní z drastického zdražení nakládaných okurek a nedostatku sebereflexe po eurovolbách, ve kterých podle Schillerové vládní strany utrpěly debakl. V komentářích pod příspěvkem sklidila nejen pochvalu, ale také kritiku.

Místopředsedkyně hnutí ANO vyjádřila na svém Facebooku přesvědčení, že existuje souvislost mezi zdražováním okurek a schopnostmi vlády. „Vážení přátelé, na téhle malé kyselé okurce teď panu Fialovi vysvětlím, proč prohrál volby. Právě jsem ji vytáhla z úplně obyčejné sklenice za 91 korun. Přesně tak, 91 korun za hromádku kyselých okurek, která naráz zmizí během rodinného oběda,“ napsala v úvodu svého příspěvku politička.

ČTĚTE DÁLE: Krokodýl v Austrálii terorizoval děti a požíral psy. Skončil v polévce a na grilu

Vážení přátelé, na téhle malé kyselé okurce teď panu Fialovi vysvětlím, proč prohrál volby. Právě jsem ji vytáhla z...

Posted by Alena Schillerová on Friday, June 14, 2024

„Už jen za tohle by měla padnout vláda. Nemyslím to jako vtip, mluví ze mě zkušenost ministryně financí,“ pokračovala Schillerová, která vedla resort financí v letech 2017 až 2021.

Opoziční poslankyně vyjádřila přesvědčení, že zdražování základních potřeb je fatálním selháním současné vládní politiky. Zároveň podle ní dali voliči během nedávných eurovoleb jasně najevo svůj nesouhlas s fungováním vlády Petra Fialy. Vládní koalice SPOLU na základě výsledků voleb získala šest mandátů, naopak opoziční hnutí ANO vyšle do Bruselu sedm europoslanců.

Komentující nejen chválili, ale také kritizovali

Do neděle se pod „okurkovým“ příspěvkem Schillerové, která je v posledních letech na různých sociálních sítích poměrně aktivní, sešly stovky komentářů. Mezi oslavnými a schvalujícími příspěvky se našly i kritické hlasy. „Jen tak aktuální ceny, a nedělejte z lidí blbce,“ napsal jeden z uživatelů sítě Facebook a zároveň přidal seznam, kolik stojí okurky od rozličných producentů v různých obchodech napříč maloobchodním trhem.

Zdražování základních potravin můžeme podle odborníků na českém trhu sledovat během celého jara. Příkladem je vyšší cena mrkve, která vyšplhala v obchodech až na více než 50 korun za kilo. „Dalo se to čekat. Důvod je ten, že v loňském roce klesly pěstební plochy a kvůli suchu se urodilo méně zeleniny. Skladové zásoby jsou proto nižší,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS agrární analytik Petr Havel. „Týká se to zejména zeleniny, která je takzvaně tvrdá. Tedy se dá dlouhodobě skladovat, upřesnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozpustí se lidovci v koalici Spolu? Ztratili pud sebezáchovy a čekají na zázrak, míní Valeš

Tagy: