EU věříme. Přijímáme nejdůležitější rozhodnutí za 30 let, řekl Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina vyslala posily do Severodoněcku

Rusové se dál snaží zcela obsadit Severodoněck, uvádí Kyjev. Útokům nadále čelí také Charkov a jeho okolí. Ukrajina a Moldavsko získaly status kandidátské země Evropské unie. Zelenskyj vzkázal, že se jedná o nejdůležitější rozhodnutí Ukrajiny za 30 let. Od začátku války se na Ukrajině pohřešuje až 10 tisíc lidí, včetně dětí. Západní firmy uštědřily Rusku další ránu. Ze země se kompletně stahuje americký gigant Nike.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Na Donbasu pokračují intenzivní boje, ruská armáda používá velké množství dělostřelectva. Bojuje se hlavně u Severodoněcku. Podle informací reportérů, kteří se nachází na Ukrajině, poslední vzdor města visí na pouhém vlásku. Útoky hlásí také Charkovská oblast, eviduje zraněné i zabité civilisty.

Asi 100 tisíc obyvatel okupovaného Mariupolu, kteří zůstali ve městě, je na hranici života a smrti kvůli nedostatku vody, uvedl starosta Vadym Bojčenko. Rusové podle něj vodu vydávají jednou týdně. Ukrajinští představitelé Mariupolu, který v květnu ovládly ruské síly, již dříve upozorňovali, že zásobování vodou ve městě je přerušeno. Problém je prý také s dodávkami jídla.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie udělili Ukrajině a Moldavsku status kandidátské země, uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. Gruzii přislíbili kandidaturu, pokud splní podmínky stanovené Evropskou komisí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krok přivítal.

„Dnes jste přijali jedno z nejdůležitějších rozhodnutí pro Ukrajinu za celých 30 let nezávislosti našeho státu. Vždy jsem říkal, že my, Ukrajinci, věříme v Evropskou unii,“ uvedl ve svém pravidelném projevu.

Na Ukrajině se od začátku ruské invaze pohřešuje 10 tisíc lidí, informovala agentura Ukrinform s odvoláním na Oleksije Serhejeva z ukrajinské policie. Od 24. února obdržely policejní složky hlášení o zmizení 20 tisíc lidí, z nichž téměř polovinu se podařilo vypátrat, uvedl Serhejev.

Lidé podle něj policii nahlásili rovněž zmizení 533 dětí, nalézt se jich povedlo 360, píše ukrajinská agentura. Z celkového počtu nezvěstných dětí se jich 169 pohřešuje v důsledku bojů, dodal policista.

Americká společnost Nike, která je největším výrobcem sportovního oblečení na světě, se rozhodla zcela opustit ruský trh. Firma ve čtvrtek uvedla, že znovuotevření svých ruských obchodů neplánuje. Podnik už na začátku března pozastavil provoz svých ruských obchodů v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Tagy: