Ukrajinci odrazili útok u Bachmutu. Zahynulo už přes 100 tisíc Rusů, hlásí zdroje

Ředitel CIA William J. Burns neohlášeně navštívil Kyjev a varoval ukrajinského prezidenta před plány Rusů. Na území centrálního Donbasu nadále zuří nelítostné střety, zvláště krvavé jsou boje u doněckého Bachmutu. Londýnští odborníci uvedli, že se ukrajinští vojáci začátkem tohoto týdne s velkou pravděpodobností stáhli ze Soledaru. Situace v okupované Záporožské jaderné elektrárně se zhoršuje, uvedl tamní ministr. Podle informací agentury Unian na území Běloruska proběhnou v sobotu další rozsáhlá cvičení ruských leteckých jednotek.

Ředitel CIA nedávno neohlášeně navštívil Kyjev. Burns informoval prezidenta Volodymyra Zelenského o své prognóze nadcházejících vojenských plánů Ruska, uvádí Washington Post s odkazem na amerického činitele.

Situace v Ruskem okupované ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně se zhoršuje, a to „kvůli psychice ukrajinského personálu a stavu vybavení elektrárny“. Sdělil to ministr energetiky Herman Haluščenko.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi podle agentury Reuters vyjádřil obavy, že svět začíná být lhostejný ke značnému nebezpečí, které představuje Rusy ovládaná atomová jaderná elektrárna.

Ukrajinské síly za uplynulý den odrazily ruské útoky u více než deseti osad, mimo jiné poblíž Andrijivky v Luhanské oblasti, ale také u Bachmutu, Vasjukivky či Maryinky v Doněcké oblasti, píše agentura Unian. Ta přišla také se zprávou, že by mělo v sobotu proběhnout na území Běloruska další rozsáhlé cvičení ruských leteckých jednotek. „Letecké jednotky v sobotu pokračují v plnění úkolů podle plánu v rámci společného letecko-taktického cvičení ozbrojených sil Běloruské republiky a Ruské federace,“ uvádí se v prohlášení.

Podle šéfa amerického sboru náčelníků štábů Marka Milleyho přišla ruská armáda v bojích na Ukrajině o více než 100 tisíc vojáků. „Když jsem naposledy veřejně hovořil o ruských ztrátách, řekl jsem, že přesahují 100 tisíc. Teď řeknu, že jich je hodně přes 100 tisíc. Rusové utrpěli obrovské ztráty“ řekl Milley na závěrečné tiskové konferenci na základně Ramstein. Zdůraznil, že i ukrajinská armáda utrpěla v bojích velké ztráty.

I přes značné ztráty dělají Rusové nadále na území centrálního Donbasu vše pro to, aby postoupili kupředu. Obzvlášť brutální boje probíhají u Bachmutu i nedalekého Soledaru. Londýnští analytici uvedli, že se ukrajinští vojáci začátkem tohoto týdne ze Soledaru s velkou pravděpodobností stahují.

Ukrajinský vojenský expert Oleksandr Krajev před časem odhadl, že obě strany v bitvě o Soledar každý den přicházely o několik stovek vojáků. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak označil boje u Soledaru či Bachmutu za vůbec nejkrvavější od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu.

Aktuální zprávy o dění na Ukrajině Vám dále přinášíme zde.

Tagy:
válka elektrárna Ukrajina Rusko Donbas Kyjev boje Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Central Intelligence Agency Mezinárodní agentura pro atomovou energii ruská invaze na Ukrajinu William J. Burns