Obtížný úkol. Vítězství Ukrajiny je letos nepravděpodobné, míní americký generál

Podle amerického generála Marka Milleyho je vítězství Ukrajiny v tomto roce nepravděpodobné. „Velmi obtížný úkol,“ uvedl v rozhovoru pro web Defense One. Ukrajinský generální štáb v sobotu ohlásil odražení dalších 70 ruských útoků. Ty nadále probíhají především u u Bachmutu nebo Lymanu. Ruské ostřelování ukrajinské Avdijivky zabilo dva civilisty včetně nemluvněte. Spojené státy po víkendu oznámí další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě kolem 2,6 miliard dolarů (asi 56 miliard korun). Obsahovat by měla i radary a munici pro tanky. Bělorusko je připraveno na svém území rozmístit i strategické zbraně, pod které spadají například mezikontinentální balistické rakety.

Nový on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Je nepravděpodobné, že by Ukrajina letos vyhnala všechny ruské síly ze svého území. Řekl to šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley serveru Defense One, podle kterého tak chmurně okomentoval cíle a ambice politiků, diplomatů a vedoucích představitelů obrany od Washingtonu po Kyjev. „Zelenskyj mnohokrát veřejně prohlásil, že ukrajinským cílem je vykopnout každého Rusa z Ruskem okupované Ukrajiny. A to je významný vojenský úkol. Velmi, velmi obtížný vojenský úkol,“ řekl nejvýše postavený americký generál. „Neříkám, že to nejde. Jen říkám, že je to velmi obtížný úkol. Ale je to jejich cíl. Určitě na to mají právo, je to jejich země. A oni zde mají morální převahu,“ dodal.

Spojené státy podle zdrojů agentury Reuters po víkendu, možná už v pondělí, oznámí další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě kolem 2,6 miliard dolarů (asi 56 miliard korun). Obsahovat by měla i radary a munici pro tanky. Spojené státy podle amerického ministerstva obrany vyčlenily na vojenskou pomoc pro Ukrajinu k začátku března přes 32 miliard dolarů (asi 692 miliard korun) od začátku ruské invaze 24. února 2022.

„Během uplynulého dne (pátek, pozn. red.) bylo díky organizovaným a koordinovaným akcím jednotek obranných sil Ukrajiny a také osobní odvaze každého obránce odraženo 70 nepřátelských útoků,“ stojí podle webu Ukrinform v sobotním shrnutí generální štábu. Podle Ukrajinců zaměřují Rusové své útoky ve směru Lyman, Bachmut, Avdijivky a Marjinka.

Při ruském dělostřeleckém ostřelování Avdijivky na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé včetně dítěte narozeného v roce 2022 a další dvě osoby při něm utrpěly zranění, uvedl podle agentury Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle šéfa oblastní správy Pavla Kyrylenka při ostřelování zemřelo pětiměsíční dítě a jeho babička a rodiče dítěte utrpěli zranění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mučení, znásilňování i masové hroby. Musíme žít dál, říkají lidé rok po řádění Rusů v Buči

Bělorusko je v případě nutnosti připraveno na své území rozmístit kromě ruských taktických jaderných zbraní i zbraně strategické, pod které spadají například mezikontinentální balistické rakety. V každoročním poselství národu to podle agentury Reuters řekl běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko. Předtím vyzval k okamžitému příměří mezi Ruskem a Ukrajinou a zahájení mírových rozhovorů. Kyjev zároveň Lukašenko, který Rusku poskytl běloruské území k zahájení invaze na Ukrajinu, varoval, že pokud zahájí protiofenzivu, o možnost jednání přijde.

Ruský prezident Vladimir Putin schválil aktualizovanou doktrínu ruské zahraniční politiky, Moskva přitom označila Spojené státy a Západ za zdroj „existenčních hrozeb“ pro Rusko. Jako strategické partnery vnímá Čínu a Indii. Informovaly o tom světové agentury.

Ukrajina porazí ruské zlo, řekl v severoukrajinské Buči ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve městě si společně s delegacemi ze Slovenska, Chorvatska, Slovinska a Moldavska připomíná rok od jeho osvobození od ruské okupační armády. Informovala o tom agentura AFP.

„Určitě vyhrajeme, ruské zlo padne, přímo tady na Ukrajině, a už se nezvedne,“ řekl Zelenskyj. Již dříve uvedl, že Kyjev „potrestá všechny viníky“ hrůz spáchaných v Buči.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina Bělorusko on-line Alexandr Lukašenko USA Rusko ruská invaze na Ukrajinu