Bachmut je pod ostrou palbou. Rusové mohou zaútočit po celé Ukrajině, varují úřady

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přicestoval do Prahy, na Hradě se sešel s prezidentem Petrem Pavlem. V pátek má na programu jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) či předsedy Senátu a Sněmovny. Počet obětí po čtvrtečním ruském útoku na Lvov stopl na deset. Úřady vyhlásily dvoudenní smutek. Nejtvrdší boje nadále zuří u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky a Marjinky.

Ve čtvrtek večer dorazil do Prahy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poděkoval za českou pomoc jeho zemi, která je podle něj znát. Do Česka dorazil poprvé od začátku loňské ruské vojenské invaze na Ukrajinu. Od ruského vpádu na Ukrajinu navštívil Zelenskyj několik zemí, v Česku je jako prezident poprvé.

Po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě označil za ideální to, aby Ukrajina dostala pozvánku do NATO. Podle Pavla by měla vyjednávání o vstupu začít hned po konci konfliktu. Návštěvu Zelenského v Česku doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření, v pátek bude pokračovat jednáním s dalšími vrcholnými politiky včetně premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM: Pražský hrad na nohou. Zelenskyj oblékl tradiční zelené triko, sklidil potlesk

Deset lidí přišlo o život a čtyři desítky jich utrpěly zranění při nočním ruském útoku na západoukrajinský Lvov, uvedla ve čtvrtek média s odvoláním na ukrajinské činitele. Nejprve se počet obětí zvýšil na pět, později večer ukrajinské úřady informovaly o nálezu dalších těl.

Starosta Andrij Sadovyj ruský úder podle agentury AP označil za největší útok na civilní infrastrukturu ve Lvově od začátku ruské invaze. Úřady ve Lvově vyhlásily dvoudenní smutek.

Nejtvrdší boje na Ukrajině nadále zuří u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky a Marjinky. Podle zpráv západních analytiků se zdá, že se Ukrajincům daří především u Bachmutu, zatímco okupanti se pokoušejí o postup u Lymanu, Avdijivky a Marjinky.

Pravděpodobnost raketových a leteckých úderů na celé území Ukrajiny zůstává velmi vysoká, varuje generální štáb.

Tagy:
válka Ukrajina setkání ODS Petr Fiala on-line Petr Pavel Česko Praha Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Poslanecká sněmovna ČR Lvov ruská invaze na Ukrajinu Lyman