Severodoněck je mrtvé město, říká Zelenskyj. Rusy viní ze zrůdností na Donbasu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Poslední zprávy z fronty na Donbase hovoří o tom, že Ukrajinci přešli na některých místech do protiútoku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontovou linii u Záporoží i místa v Doněcké oblasti. Severodoněck a Lysyčansk pak označil za mrtvá města. Rusové uvrhli Mariupol kvůli obavám z cholery do karantény. Ruský resort zahraničí uvalil sankce na 61 představitelů USA. Patří mezi ně ministryně financí i energetiky.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Nejtvrdší boje v uplynulých dnech panovaly pravděpodobně ve východoukrajinském Severodoněcku. Podle posledních zpráv se zdá, že se Ukrajincům povedlo ruské síly odrazit a přejít do protiútoku. Volodymyr Zelenskyj, který navštívil Doněckou oblast, označil Severodoněck společně s Lysyčanskem za mrtvá města.

Ukrajinský prezident také zavítal na frontovou linii v Záporožské oblasti. Tam promluvil s vojáky, předal jim státní vyznamenání a dary. Mimo jiné se obeznámil se situací na přední linii. Ze satelitních snímků se zdá, že Rusové plánují velký útok právě směrem na Záporoží.

Během bojů na východě země zemřel ruský generálmajor Roman Kutuzov, píší ukrajinská média. Moskva úmrtí dalšího svého generála na Ukrajině zatím nepotvrdila, kondolence adresované Kutuzovovým blízkým se ale objevují i na proruských kanálech na komunikační platformě Telegram.

Pokud Západ začne dodávat na Ukrajinu rakety delšího doletu, Rusko se při svých útocích zaměří na cíle, které dosud nezasáhlo, řekl ruský prezident Vladimir Putin. V rozhovoru, který odvysílala ruská televizní stanice Rossija-1, šéf Kremlu rovněž uvedl, že dodávky amerických raketometů na Ukrajinu nic nezmění.

Moskva přijala sankce proti 61 americkým představitelům včetně ministryně financí Janet Yellenové a ministryně energetiky Jennifer Granholmové. Na svém webu to uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Na novém sankčním seznamu jsou také vedoucí představitelé médií, činitelé z oblasti obrany nebo manažeři některých firem.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina Rusko Kyjev boje Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Záporoží