Putin přijel osobně zkontrolovat Kerčský most, hlásí ruská média. Auto řídil sám

Ruský prezident Vladimir Putin přijel osobně zkontrolovat Kerčský most. Na ruské vojenské letiště Engels měl zaútočit dron a poškodit dva strategické bombardéry. Na dalším letišti asi 200 kilometrů od Moskvy došlo k výbuchu cisterny s palivem, při kterém zemřeli tři lidé. Mohlo jít o ukrajinskou odvetu za bombardování Záporoží. Ve většině oblastí Ukrajiny byl poté v pondělí kolem poledne vyhlášen letecký poplach.

Nový on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Ruský prezident Vladimir Putin přijel osobně zkontrolovat Kerčský most, který spojuje Ruskem nelegálně anektovaný ukrajinský poloostrov Krym s ruskou pevninou. Stavbu před bezmála dvěma měsíci poškodil mohutný výbuch, který Moskva dává za vinu ukrajinským tajným službám. Putin přes most podle pořízených záběrů přejel v osobním voze. Ruské úřady předtím informovaly o obnovení části poškozené vozovky.

Neznámé létající zařízení dopadlo v pondělí dopoledne na dráhu ruského vojenského letiště Engels u Saratova, kde mělo poškodit dva strategické bombardéry. Videozáznam z údajného útoku dronu na letiště podle zpravodajského portálu Meduza zveřejnil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Ruské tiskové agentury zároveň informovaly, že tři lidé v pondělí přišli o život a pět či šest utrpělo zranění při výbuchu cisterny s palivem na letišti nedaleko Rjazaně, která leží asi 200 kilometrů na jihovýchod od Moskvy. Při explozi bylo také poškozeno letadlo, píše RIA Novosti.

V pondělí po poledni byl ve většině oblastí Ukrajiny vyhlášen letecký poplach, píše RBK-Ukrajina. Podle sociálních sítí Rusové odpalují střely z bombardérů a lodí.

Jedná se o pokračování nočních a ranních útoků, které směřovaly mimo jiné na energetická zařízení města Záporoží. Zahynul zřejmě jeden člověk. Ruské útoky na energetickou infrastrukturu způsobují od začátku října opakované výpadky proudu a připravují miliony domácností o teplo v době, kdy teploty klesají pod bod mrazu.

V neděli sdílelo ukrajinské ministerstvo obrany záznam, který zachycuje sestřelení ruského bitevního vrtulníku Kamov Ka-52 Alligator. „Proč Alligatoři nemohou létat? Protože se o to postaraly ukrajinské ozbrojené síly,“ připsali k videu Ukrajinci.

Ukrajinská generální prokuratura 4. prosince oznámila, že ruská armáda se od začátku války na Ukrajině dopustila 51 161 válečných zločinů a zločinů agrese. Orgány rovněž zaznamenaly 18 585 trestných činů proti národní bezpečnosti Ukrajiny.

Tagy: