Jen deset kilometrů od území separatistů. Ukrajinci postupují mílovými kroky

Kolona ukrajinských tanků během ofenzivy na východě země

Jak je na tom Ukrajina finančně?

Ukrajinci nadále postupují na východě i na jihu země. Frontová linie se na severovýchodě přiblížila velice blízko k hranicím. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že tamní síly od začátku září získaly zpět pod kontrolu území větší než osm tisíc kilometrů čtverečních. Ruské bombardování podle Kyjeva poškodilo hráz přehrady u města Kryvyj Rih.

Ukrajinské síly od začátku září dobyly zpět území větší než 8 000 kilometrů čtverečních. Ve svém pravidelném projevu o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„V současné době byla dokončena stabilizační a bezpečnostní opatření v oblastech o celkové rozloze více než čtyři tisíce kilometrů čtverečních. Na přibližně stejně velkém osvobozeném území stabilizační proces pokračuje. Ukrajinská armáda likviduje zbytky okupantů či sabotážních skupin a zadržuje kolaboranty,“ dodal.

Ukrajinci dokonce na některých místech v Charkovské oblasti již dorazili až k ruské hranici. Také z Luhanské oblasti přicházejí od jejího gubernátora Serhije Hajdaje zprávy o ruském ústupu. Podle Hajdaje se Rusové téměř stáhli z města Kreminna, které leží asi 25 kilometrů severně od Lysyčansku a Severodoněcku.

Frontová linie se na severovýchodě Ukrajiny přiblížila velice blízko k hranicím území, které si nárokuje samozvaná Luhanská lidová republika (LNR), řekl ruské agentuře TASS představitel tohoto separatistického a proruského útvaru Andrej Maročko. Situace na bojišti je podle něj složitá.

„Situace je velmi složitá, na některých místech se linie kontaktu přiblížila velmi blízko hranicím LNR a nachází se od ní zhruba deset kilometrů. Řekl bych, že to je pro vojenské operace velmi málo,“ řekl Maročko ve vysílání ruské státní televize Rossija-1.

Ukrajincům se daří i na jižní frontě. Například podle amerického Institutu pro studium války (ISW) satelitní snímky ruských pozic v Kyselivce, vesnici vzdálené jen 15 kilometrů severozápadně od Chersonu, ukazují, že většina tamních ruských vojáků se již stáhla.

Ukrajina viní Rusko z dalšího teroristického útoku. Rusové podle Kyjeva ve středu večer vypálili osm raket na hráz Karačunivské přehrady ve městě Kryvyj Rih se záměrem místo zatopit a narušit dodávky vody. Následkem úderu prý skutečně stoupla hladina řeky Inhulec. Voda již začala zaplavovat některé městské domy. Ukrajina se obává nárůstu počtu ruských útoků, které budou zacílené právě na kritickou infrastrukturu.

Tagy:
válka Ukrajina Bílý dům Joe Biden Krym USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Luhanská oblast Kreminna