Hasiči v Českém Švýcarsku slaví úspěch. Plocha zásahu se zmenšila o desítky hektarů

K hašení v Hřensku se připojují další vrtulníky.

Požár v Českém Švýcarsku, se kterým hasiči bojují už 10. dnem, chtějí zcela zlikvidovat do několika dnů. V pondělí ho dostali pod kontrolu a v úterý zmenšili jeho plochu pod 600 hektarů. Na místě zasahuje 1 028 požárníků z celé republiky. Nasazena je nadále i letecká technika. Zásah mohou zpomalit nová ohniska a také vysoké teploty, před kterými varovali meteorologové po zbytek pracovního týdne. V horku se hasiči mimo jiné musejí častěji střídat. Návrat evakuovaných obyvatel z Mezné, Mezní Louky a Hřenska se zatím nekoná. Ve velícím štábu, který v Hřensku koordinuje hašení, se navíc potvrdila u několik členů nákaza COVID-19.

Hasiči se nyní soustředí na kritická místa. Spolupracují při tom s Národním parkem, po kterém chtějí, aby prokácel některá další nepřístupná místa. V pondělí hasiči zmenšili plochu požářiště z 1 060 hektarů na 606, v úterý o další desítky hektarů. Nová ohniska se ale objevila na západní straně Pravčické brány. „Přeskupujeme tam síly, protože terén je velmi nepřístupný. Snažíme se to nepodcenit a dostat tam co nejvíc vody,“ řekl vpodvečer novinářům mluvčí hasičů Martin Kavka.

Skrytá ohniska se podle něj objevují také na německé straně, proto tam také odletěly německé vrtulníky. Několik se jich však ještě v úterý vrátilo na české území. Česká strana naopak německé straně poskytuje čerpací stanoviště na hranici. Německé stroje při hašení doplňují dalších pět vrtulníků a pět letadel, z toho dvě švédská, s jejichž pomocí hasiči počítají i v dalších dnech.

„V nepřístupném terénu by rozhoření bylo velmi problematické, proto je důležitá letecká technika, aby to prolila vodou,“ uvedl mluvčí hasičů, kteří večer zasahovali také na jižní straně Větrovce. Dopoledne se pohybovali kolem Křídelních stěn, Holubího dolu, u čelní stěny v Hřensku a v okolí Bouřňáku. K dispozici mají tři stovky kusů požární techniky, z toho přes 200 automobilových stříkaček. Pracují také s drony s termovizí.

Ze vzduchu požár likvidují dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a jeden vrtulník Black Hawk ze Slovenska. Zasahují i tři letouny Antonov a dvě švédská letadla Air Tractor, která čerpají vodu z jezera Milada u Ústí nad Labem.

Hasičům práci ztěžuje vedro. Teploty mohou v nejbližších dnech stoupnout až na 34 stupňů Celsia. Od 24. července, kdy začalo v Českém Švýcarsku hořet, v regionu nijak výrazně nepršelo.

Zlikvidovat požár chtějí hasiči v řádu několika dní. Poté se budou moct vrátit domů obyvatelé Hřenska, Mezné a Mezní Louky, kteří byli evakuováni.

Tagy:
požár hasiči technika Hasičský záchranný sbor Česko Hřensko Národní park České Švýcarsko