Izrael drtí Gazu zatím nejtvrdšími údery. Destrukce je obrovská, líčí Palestinci

Izrael v noci pokračoval v bombardování Gazy (16. 10. 2023).

Otevření hraničního přechodu do Egypta

Izraelské údery v Gaze z noci na pondělí byly zatím nejintenzivnější, říkají Palestinci. Tamní nemocnice jsou navíc na pokraji kolapsu. Opětovná okupace Gazy by byla „velkou chybou“, řekl americký prezident Joe Biden. Židovský stát s touto variantou nepočítá, nicméně udělá „cokoliv bude potřeba“, aby teroristickou organizaci zničil, reagovali jeho zástupci. Počet obětí islamistického hnutí stoupl na 1 400, na straně Palestinců mělo zahynout až 2 750 lidí, tvrdí tamní úřady. Hamás před týdnem unesl do Pásma Gazy z Izraele 199 rukojmí, uvedla armáda.

Útoky Izrale na Gazu z noci na pondělí byly zatím nejsilnější od nejnovějšího rozhoření konfliktu, říkají podle agentury Reuters Palestinci. Bombardování bylo tvrdé zejména ve městě Gaze, kde měly nálety zasáhnout oblasti poblíž dvou hlavních nemocnic. Zdravotnické instituce jsou navíc kvůli nedostatku jídla, vody, léků a paliva na pokraji kolapsu. „Destrukce v Gaze je obrovská a rozsáhlá. Nikdy jsme nic takového neviděli,“ sdělil stanici CNN ředitel Palestinského červeného půlměsíce Marwan Jilani. Nemocnice podle něj za současného stavu zásob dokáží fungovat ještě v pondělí, maximálně v úterý.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivá komunikace Hamásu: Rodinám unesených odpovídají teroristé po telefonu jen čtyřmi slovy

„Myslím, že by byla velká chyba, kdyby Izrael opět okupoval Gazu. Ale zbavit se extremistů z Hizbaláhu na severu a Hamásu na jihu je nutnou podmínkou. Izrael jde po skupině lidí, jejichž barbarství zanechává podobné důsledky jako holokaust. Izrael musí odpovědět a musí jít po Hamásu,“ řekl americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro stanici CBS News. Podle stanice CNN šlo o jeho doposud nejveřejnější varování před okupací Gazy.

Izrael takové úmysly odmítl. „Nemáme žádný zájem na okupaci Gazy ani na setrvání v ní. Ale protože bojujeme o vlastní přežití, a jak řekl i sám prezident Biden, jedinou cestou je zničení Hamásu. Budeme proto muset udělat cokoliv, co bude potřeba, abychom rozdrtili jejich možnosti,“ sdělil stálý zástupce Izraele při OSN Gil’ad Erdan stanici CNN. „Netoužíme po okupaci nebo reokupaci Gazy. Nechceme vládnout životům více než dvou milionů Palestinců,“ doplnil pro CNN izraelský velvyslanec v USA Michael Herzog.

Macron během telefonátu v neděli varoval Raísího, aby se Írán neangažoval v konfliktu mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás, jež ovládá Pásmo Gazy. Informovala o tom Macronova kancelář. Podle íránské státní agentury IRNA Raísí Macrona varoval, že by se konflikt mohl rozšířit, pakliže Izrael neukončí totální blokádu Pásma Gazy. O bezprecedentním útoku Hamásu se Raísí v telefonátu nezmínil.

Izraelská armáda si s pomocí letectva chystá frontu pro vpád pozemních vojsk. Prozradil to generál Tomer Bar v rozhovoru pro Israel National News. „Zbavujeme se tím tolika hrozeb, kolik je jen možné,“ prohlásil. „Uděláme, co je potřeba, se vší potřebnou agresivitou.“

Izrael plánuje spustit svůj hlavní útok v Gaze po opuštění oblasti civilisty, sdělil mluvčí Izraelských obranných sil stanici CNN. „Podstatné je, že spustíme významné vojenské operace teprve tehdy, až uvidíme, že civilisté oblast opustili. Je opravdu důležité, aby si lidé v Gaze uvědomili, že jsme s časem byli velice, velice velkorysí. Poskytli jsme dostatečné varování, více než 25 hodin,“ uvedl podplukovník Jonathan Conricus.

Počet obětí útoku islamistického hnutí Hamás na jižní Izrael překonal 1 400, informovala agentura AFP s odkazem na izraelskou vládu. Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy podle agentury Reuters uvedlo, že izraelské bombardování si vyžádalo už přes 2 750 palestinských životů a 9 700 raněných. Izraelci však upozorňují, že úřad je pod kontrolou teroristického Hamásu a jeho údaje proto nemusejí být věrohodné. Více než tisíc Palestinců se podle civilní obrany v Pásmu Gazy pohřešuje, zřejmě se nacházejí pod troskami.

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás odvlekli do Pásma Gazy 199 lidí jako rukojmí. Deník Times of Israel v pondělí napsal, že izraelská armáda informovala rodiny unesených. Mezi rukojmími jsou i děti, ženy a senioři. Dosud izraelská média hovořila o zhruba 150 unesených.

Tagy: