Írán dodával Hamásu zbraně. Útok ale Teherán překvapil, soudí americké tajné služby

Izrael provádí odvetné údery na Gazu.

Rusko a Izrael

Americké zpravodajské služby se v současnosti intenzivně snaží zjistit, jakou roli hrál Írán v sobotních útocích Hamásu na Izrael. Teherán dlouhodobě dodával radikálům zbraně a zprvu se zdálo, že měl prsty i v sobotním úderu. Dosavadní závěry amerických zpravodajců ale podle CNN ukazují, že útok překvapil i Teherán.

Jen několik hodin po útoku zveřejnil list Wall Street Journal analýzu, ze které vyplývalo, že Írán měl přímo podpořit a schválit sobotní teroristický útok Hamásu na Izrael. Dokonce se podle této verze podílel na jeho plánování. Médium v tomto případě vycházelo z prohlášení členů Hamásu a Hizballáhu, libanonského radikálního hnutí.

Tato informace zajímala především Spojené státy, protože pokud by se toto spojení potvrdilo, musely by na něj reagovat.

Důkazy zatím nejsou

Po útoku na Izrael proto americké zpravodajské služby začaly shromažďovat indicie, které by ukázaly, že Írán nejenže palestinské teroristy zásoboval, ale také s nimi připravoval útok na Izrael. Něco takového se ale prozatím nepotvrdilo.

„Írán pravděpodobně věděl, že Hamás plánuje operace proti Izraeli, ale bez přesného načasování a rozsahu,“ uvedl jeden z amerických představitelů pro CNN.

„Ačkoli Írán dlouhodobě podporuje Hamás materiálně i finančně, v současné době jsme nezaznamenali nic, co by naznačovalo, že Írán útok podporoval nebo za ním stál,“ dodal zdroj.

USA ale nechtějí své stanovisko v kontextu tak citlivého tématu uspěchat. Vyšetřování tajných služeb proto pokračuje.

„V příštích týdnech budeme zkoumat další zpravodajské informace, abychom mohli o této otázce přemýšlet, včetně toho, zda v jejich systému byli alespoň někteří, kteří měli jasnější představu o tom, co se chystá, nebo se dokonce podíleli na některých aspektech plánování,“ uzavřel americký představitel.

Jiný zdroj pak pro CNN naznačil, že Íránce mělo načasování útoku dokonce „překvapit“.

Republikán McCaul: Všechny cesty vedou do Íránu

Izraelské tajné služby v tomto případě tak zdrženlivé nejsou a upozorňují na jasnou roli Teheránu. Stejně tak i někteří republikáni v americkém Kongresu.

„Vím, že se administrativa zdráhá označit Írán za zodpovědný, ale myslím, že všechny cesty vedou do Íránu,“ řekl novinářům po středečním brífinku předseda Sněmovny reprezentantů pro zahraniční věci Mike McCaul, republikán z Texasu.

„Určitě nechceme, aby se to vyhrotilo, ale Írán už v tom dávno jede,“ doplnil.

Bílý dům nyní zastává názor tajných služeb, podle nichž nejsou zatím k dispozici informace, které by dosvědčovaly přímou roli Íránu v sobotním masakru v Izraeli.

Tagy: