V ruských věznicích má být přes tisíc Ukrajinců. V Irpini platí zákaz vycházení

Vojáci v Irpini se kryjí před ruskou střelbou. (13. března)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Kreml nadále přeskupuje své vojenské jednotky na východ Ukrajiny. V Mariupolu Rusové použili chemické zbraně, tvrdí Azov. Místní prý mají dýchací potíže. Ukrajinci naopak zlikvidovali kolonu, která mířila na Izjum. Mezitím se sešel rakouský kancléř s ruským prezidentem, podle Nehammera byl rozhovor s Putinem otevřený a tvrdý. Starosta města Irpiň vyhlásil třídenní zákaz vycházení.

Rakouský kancléř Karl Nehammer označil svůj pondělní rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem za „velmi přímý, otevřený a tvrdý“. „Nebyla to žádná přátelská návštěva,“ dodal podle rakouské tiskové agentury APA po schůzce se šéfem Kremlu.

Šlo o první osobní setkání vedoucího představitele jedné z členských zemí Evropské unie s Putinem od zahájení ruské agrese na Ukrajině, která na prezidentův rozkaz začala 24. února. Schůzka se konala v Putinově rezidenci v Moskevské oblasti v obci Novo-Ogarjovo.

Evropská unie nyní diskutuje o tom, zda mezi sankce přijímané vůči Rusku kvůli agresi na Ukrajině zařadit embargo na dovoz ruského plynu a ropy. Jednotný názor na to však v EU nepanuje. Mezi země, které se tohoto kroku obávají, patří i Rakousko.

Starosta města Irpiň vyhlásil třídenní zákaz vycházení, platit začne od úterní 6. hodiny. Podle místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryny Vereščukové je v ruských věznicích a věznicích „Doněcké a Luhanské lidové republiky“ je více než 700 ukrajinských vojáků a přes tisíc civilistů.

Bývalý náměstek ministra obrany pro Evropu a NATO Michael Ryan uvedl, že Rusové sice „přehodnotili svůj cíl ve válce“ a zaměřili se na východní Ukrajinu, ale jejich „hlavním problémem“ bude, zda se jim podaří „obnovit dostatečnou bojovou sílu“ a postavit se „velmi zkušeným“ ukrajinským silám na východě. „Příští tři týdny budou rozhodující. Rozhodnou o výsledku války,“ řekl.

Válka s Ruskem na Ukrajině zabila 183 dětí a více než 342 dětí bylo zraněno, informovala v pondělí generální prokuratura. Čísla nejsou konečná, protože oběti v oblastech bojů, na okupovaných a osvobozených územích se identifikují.

Tagy: