Jsem připraven postavit novou železnou oponu, říká Duda. Rusko chce udržet co nejdál

Polský prezident Andrzej Duda je připravený postavit kvůli Rusku novou železnou oponu. Rakousko vyhostilo čtyři ruské diplomaty. Podle Vídně porušili pravidla a jednali v rozporu s diplomatickým statusem. Ukrajinci se obávají další ruské ofenzivy, okupanti údajně provádí průzkum. Večerní útok na Kramatorsk si vyžádal tři mrtvé a dvacet zraněných, uvedla tamní policie. Obránci nadále drží doněcký Bachmut. U zničeného města na východě země už několik měsíců probíhají krvavé boje.

„Jsem připraven na to, že železná opona bude znovu spuštěna, pokud budeme mít za východní hranicí agresivní stát, který chce zabíjet své sousedy, zabrat jejich území a odebrat jim svobodu. Jsem připraven postavit železnou oponu až do mraků, jen abychom si je udrželi daleko od nás,“ pronesl Duda při setkání se svým lotyšským protějškem Egilsem Levitsem na adresu Ruské federace.

Učinil tak podle agentury PAP v reakci na výzvy, aby spuštění nové železné opony, podobné té, jež za studené války rozdělovala západ a východ Evropy, naopak nepřipustil. „Ať si Rusko nechá svůj ruský svět pro sebe, jestli se Rusům líbí. Nám se nelíbí,“ doplnil polský prezident.

Rakousko se rozhodlo vyhostit čtyři ruské diplomaty. Dva z nich působili na ruském velvyslanectví a jednali v rozporu s diplomatickým statusem, píše agentura Reuters s odkazem na rakouské ministerstvo zahraničí. Další dva působili na ruském zastoupení při OSN a porušili pravidla dojednaná mezi Rakouskem a OSN.

Ruské ztráty jsou podle Ukrajiny enormní, přesto se vojáci Moskvy údajně v boji zlepšují a je neustále těžší před nimi držet obrannou linii. Strážci Donbasu BBC sdělili, že se okupanti rychle učí. Nejvíce Ukrajincům „zatápí“ stíhačky.

„Nepřítel provádí průzkum a připravuje se na ofenzivu v několika určitých směrech. Hrozba leteckých a raketových úderů přetrvává na celém území Ukrajiny,“ uvedl Generální štáb Ukrajiny ve večerním hlášení. Doplnil, že navzdory těžkým ztrátám nepřítel pokračuje v útočných pokusech směrem na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Novopavlivku.

Večerní ruské ostřelování obytných budov v Kramatorsku si vyžádalo již tři mrtvé a 20 zraněných. V místě probíhají pátrací a záchranné operace, místní v sutinách hledají přeživší. Podle agentury Ukrinform o tom na Facebooku informovalo policejní oddělení Doněcké oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko na výročí války spustí gigantickou ofenzivu, bojí se Kyjev

„Ruská vojska zaútočila raketou Iskander-K na obytný sektor města. Nejméně osm obytných domů bylo poškozeno, jeden z nich byl zcela zničen. Předběžně byli zabiti tři civilisté a 20 zraněno. Lidé mohli zůstat pod troskami,“ uvádí se ve zprávě.

Na Donbasu mezitím naplno udeřila zima. Ukrajinské jednotky se pohybují v rozptýlených skupinách, z nichž každá má jiný specifický úkol. Obránci si všímají, že Rusové nemají tak špatné zimní vybavení, jak se často tvrdí, a že mnohem lépe narušují logistiku Ukrajiny, než tomu bylo v prvních měsících války.

Tagy: