Čína přišla s plánem na ukončení války. Zelenskyj s některými body souhlasí, jiné odmítá

Od vypuknutí ruské invaze uplynul rok. Čína přišla s plánem na ukončení války. Některé body dávají smysl, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva s plánem souhlasí. Ukrajinci nadále hlásí značné úspěchy, zasáhnout měli místa, kde se údajně soustředil větší počet okupantů i jeden blíže nespecifikovaný důležitější objekt. Rusové od začátku války přišli o více než 145 tisíc vojáků, tvrdí Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

Čínský plán má 12 bodů. Peking v něm mimo jiné vyzývá k příměří a k mírovému jednání. Podle Zelenského některé body dávají smysl, jiné odmítá. I přes neshody by si ale dokázal představit  s Čínou spolupracovat. Na tiskové konferenci nazvané Únor. Rok nezlomnosti, kterou zahájil minutou ticha, mimo jiné ocenil, že Peking v plánu myslí na jadernou bezpečnost i územní celistvost, i když o ní hovoří pouze obecně. Rusko plán podpořilo a vyzvalo Ukrajinu, aby se smířila s novou územní realitou.

ČTĚTE TAKÉ: Zákulisí Pavlova exkluzivního rozhovoru pro CNN. Jak vysílání probíhalo?

Výročí agrese si lidé po celém světě i v Česku připomínali na řadě vzpomínkových akcí i protestů.

Zelenskyj v rozhovoru pro BBC zopakoval, že kompromis s ruským prezidentem Vladimirem Putinem je nemožný. „Otázka není ve slově ‚kompromis‘. Těch máme v životě milion, dějí se každý den. Otázkou je, s kým? Kompromis s Putinem? Ne. Proč? Protože není víra. Dialog s ním? Ne, protože není víra,“ zdůraznil a dodal, že se s „Putinem domluvíte a další den na vás pošle vojáky“.

Podle Generálního štábu Ukrajiny bojové letectvo podniklo 18 úderů proti ruským jednotkám. „V průběhu dne letouny obranných sil provedly 14 úderů na oblasti soustředění personálu a vojenské techniky okupantů a také čtyři údery na pozice protiletadlových raketových systémů. Naše raketové síly a dělostřelci zasáhli tři oblasti soustředění živé síly a jeden důležitější objekt nepřítele,“ uvádí se ve zprávě.

Rusové přišli od začátku války již o 145 850 vojáků, z toho 790 jich padlo ve středu. Podle webu Ukrinform o tom informoval Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny. Za poslední den Rusko přišlo také o 16 tanků, 24 bojových vozidel, sedm raketových systémů a několik kusů další bojové techniky. Přesné počty však nelze nezávisle ověřit. Rusko své oficiální ztráty nezveřejňuje.

Tagy:
Vladimir Putin OSN Ukrajina Joe Biden on-line Rusko generální štáb Ozbrojené síly Ruské federace António Guterres Institut pro studium války UNIAN