Maďaři o invazi předem věděli. Chtěli zabrat část našeho území, tvrdí Ukrajinci

Viktor Orbán a Vladimir Putin v roce 2018

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Kyjev oznámil jméno prvního Rusa podezřelého z vražd v Buči. Masivní boje probíhají především v Doněcké oblasti. Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov obvinil Maďarsko, že vědělo předem o ruské invazi a chtělo získat část Ukrajiny pro sebe.

Aktuální situaci na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Rusové opět ostřelují mariupolské ocelárny Azovstal, tvrdí ukrajinské úřady. V neděli se z komplexu povedlo evakuovat asi 100 ukrajinských civilistů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se snažil vyjednat podmínky, aby další evakuace z Azovstalu mohla probíhat i v pondělí.

Ukrajinská prokuratura a policie identifikovaly prvního přímo podezřelého z brutálních vražd civilistů ve Buči. Podle ukrajinských úřadů se jedná o velitele oddílu ruské Národní gardy Sergeje Koloceje. Měl zavraždit čtyři bezbranné muže, dalšího civilistu mučil.

Rusko v pondělí v podvečer ostřelovalo Oděsu. Útok si vyžádal zraněné i oběti. Mezi nimi má být i 13letý chlapec. Web The Times zveřejnil varování představitelů z ukrajinské armády. Podle nich se Rusko chystá zaútočit na Moldavsko. K akci by údajně mohlo dojít kolem 9. května.

Ukrajinští vojáci nedaleko města Izjum v Charkovské oblasti zničili pomocí dělostřelectva více než 30 kusů ruské techniky. Podle nepotvrzených informací byl zabit i ruský generál Andrej Simonov. Podle zdrojů Svobodné Evropy či agentury Unian byl na místě také náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil generál Valerij Gerasimov. Při útoku údajně utrpěl zatím nespecifikovaná zranění.

K nejtvrdším bojům dochází na Donbasu. „Naše armáda v Doněcké a Luhanské oblasti za posledních 24 hodin odvrátila deset nepřátelských útoků. Zničila při tom 2 tanky, 38 obrněnců, 10 transportních vozidel a 17 dělostřeleckých systémů,“ stojí v prohlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil. Rusové provádí v doněckém směru útočné operace téměř po celé linii dotyku.

„Maďarsko otevřeně deklaruje spolupráci s Ruskem. Putin zemi navíc předem varoval, že dojde k útokům na naši zemi,“ řekl šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Podle něj má Budapešť plány s ukrajinským územím. „Z nějakého důvodu si Maďaři mysleli, že by mohli zabrat část našeho území. To se nikdy nestane. Uvidíme, jaké budou po válce důsledky pro tuto zemi,“ dodal Danilov.

Tagy:
válka OSN Ukrajina evakuace Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Kyjev Mariupol válečný zločin Záporoží Nancy Pelosi Azovstal Řád kněžny Olgy