ON-LINE: Rusové nedodržují dohody. Na naše úspěchy reagují nervózně, vzkazuje Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro CNN

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko nadále ostřeluje Lvov, v Dnipro i Kyjev zněly večer výbuchy. Západ se obává, že Moskva vyhlásí Ukrajině válku oficiálně, a to 9. května. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusové nedodržují dohody a na ukrajinské úspěchy reagují nervózně. Slovensko a Maďarsko nepodpoří energetické sankce EU proti Rusku.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

K nejtvrdším bojům dochází na Donbasu. „Naše armáda v Doněcké a Luhanské oblasti za posledních 24 hodin odvrátila 12 nepřátelských útoků. Zničila při tom 6 tanků, 22 obrněnců, 8 transportních vozidel a 5 dělostřeleckých systémů,“ stojí v prohlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.

Rusové provádí v doněckém směru útočné operace téměř po celé linii dotyku. Úspěchy hlásí i obránci Charkovské oblasti, Rusy prý zatlačili asi 40 kilometrů od Charkova. Rusové v Melitopolu odpojili obyvatelstvo od internetu, uvedla televize Nexta.

Zástupci Slovenska a Maďarska uvedli, že jejich země nepodpoří energetické sankce, které proti Rusku připravuje Evropská unie. Bratislava a Budapešť jsou totiž na ruských dodávkách příliš závislé a neexistují za ně žádné okamžité alternativy, napsala agentura AP. Evropská komise vypracovala nové návrhy sankcí, které by mohly zahrnovat postupné zavedení embarga na ruskou ropu.

Ve Lvově, v Dnipru a u Kyjeva zněly v úterý večer výbuchy. Podle médií šlo nejspíše o další ostřelování ukrajinských měst ruskými raketami a střelami. V části Lvova pak nefunguje osvětlení a nejde internet, informovala agentura Unian.

„Budeme i nadále dělat vše pro to, abychom dostali všechny naše lidi z Mariupolu a Azovstalu. Je to ale obtížné. Ano, podařilo se nám dosáhnout téměř třídenního příměří, aby fungoval humanitární koridor. Ruská vojska však dohody nedodržují, pokračují v masivních úderech na Azovstal a snaží se komplex napadnout,“ prohlásil v úterním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Mnohokrát prý slyšel, že nikoho nelze zachránit. „Dnes je v Záporoží 156 lidí. To ještě není vítězství, ale už je to alespoň nějaký výsledek. Věřím, že je šance zachránit další a další. Ruská armáda reagovala nesmírně nervózně. Různá ukrajinská města se opět stala terčem raket a úderů,“ dodal prezident.

Tagy: